EBH Legal
Advocaatscore: 9.3
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Erfrecht

Wat gebeurt er na uw overlijden, als u niets heeft geregeld?

Wat gebeurt er na uw overlijden, als u niets heeft geregeld?

 

Het laten opstellen van een testament kost veel geld en over doodgaan denken de meeste mensen liever niet na. Dat neemt niet weg dat een testament wel degelijk van toegevoegde waarde kan zijn.

Zonder testament zal de verdeling van uw erfenis, ook wel de nalatenschap genoemd, volgens de wettelijke regels geschieden. Dit houdt in dat in eerste instantie uw echtgenoot (of geregistreerd partner) en kinderen als erfgenaam worden gezien. Heeft u geen partner en ook geen kinderen, dan zullen uw ouders, broers en zussen als erfgenaam worden geroepen. Zijn die er ook niet? Dan zullen uw grootouders als erfgenaam worden gezien en zo verder tot en met de 6e graad. Van deze regels kan u zonder testament niet afwijken. Daar is natuurlijk in principe niets mis mee, maar de vraag is of u dat zo wilt.

Sommige mensen besluiten (een deel van) hun nalatenschap te schenken aan een goed doel en anderen willen ervoor zorgen dat hun huisdier een veilig thuis krijgt na hun overlijden. Dat is echter alleen mogelijk bij testament. U kunt in uw testament niet alleen bepaalde zaken aan iemand toedelen, maar ook bepaalde zaken uitsluiten. Zo kunt u bijvoorbeeld uw echtgenoot (of geregisterd partner) of kinderen onterven. Uw kinderen blijven echter recht houden op hun legitieme portie. Zij moeten daarop binnen 5 jaar na overlijden aanspraak maken, daarna vervalt dit recht. Het hebben van een testament kan voor narigheid zorgen, maar het niet hebben van een testament ook. Hieronder een voorbeeld:

Man en vrouw zijn gehuwd in gemeenschap van goederen en hebben twee kinderen. Zij bezitten tezamen € 100.000, -. De vrouw komt te overlijden en heeft geen testament. Nu zij in gemeenschap van goederen waren getrouwd zal de nalatenschap, de helft van de huwelijksgoederengemeenschap, € 50.000,- bedragen. De nalatenschap van € 50.000,- wordt verdeeld tussen de man en de 2 kinderen. Bij een erfenis zonder testament hebben vader en de twee kinderen ieder recht op 1/3 deel. Wel krijgt de man het levenslang vruchtgebruik van de gehele nalatenschap. De kinderen zijn dus weliswaar erfgenaam, maar krijgen hun erfdeel nog niet uitgekeerd. Dit gebeurt pas bij het overlijden van de langstlevende. Indien u de zaken niet goed heeft vastgelegd dan kan het zomaar gebeuren dat het erfdeel van de kinderen is verdwenen, dat wil zeggen verteerd of overgegaan bij een nieuw huwelijk van de langstlevende. De wet biedt daar tegenwoordig wel enige bescherming voor, maar als u daar allemaal niet van op de hoogte bent, kan het zomaar heel anders uitpakken.

Wij als erfrechtspecialisten raden u daarom aan hier goed over na te denken en u te laten adviseren, ook wanneer u besluit een testament te maken. Niets vervelender dan dat er na uw overlijden een strijd ontstaat over hoe het testament moet worden uitgelegd, hetgeen wij in de praktijk veelvuldig tegenkomen.

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen of wenst u over bovenstaande geadviseerd te worden? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de erfrechtspecialisten van EBH Legal via info@ebhlegal.nl. Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Deze blog is geschreven door Donna Beunk, student-stagiaire van mr. L.E.M. de Vries-Blom.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag

Gepubliceerd op 3 Sep '20
Erfrecht Persoonlijke blog; ziekenhuisopname 93-jarige vader Door mr. L.E.M. de Vries-Blom

  Het is mijn beurt om een blog te schrijven. Als erfrechtadvocaat schrijf ik meestal over l...

Erfrecht Miljoenen-erfenis opgegaan aan procedures Door mr. L.E.M. de Vries-Blom

Mijnheer X is een rijke ongehuwde zakenman en rond zijn 50ste had hij genoeg gewerkt, dus besloot hi...

Erfrecht Ouderenmishandeling Door mr. L.E.M. de Vries-Blom

  Wist u dat minstens één op de 20 ouderen boven de 65 jaar herhaaldelijk word...

Neem contact op