EBH Legal

Het is toch om je om te draaien in je graf. Dacht je bij leven alles goed geregeld te hebben, en dan blijkt je erfenis na je overlijden alleen maar grote problemen te geven. Soms leiden die problemen er zelfs toe dat je erfenis bij an­de­ren te­rechtkomt dan die je eigenlijk had bedoeld. Of nog erger: dat je erfenis ervoor zorgt dat je nabestaanden voor altijd op voet van oorlog met elkaar ko­men te staan.

Len de Vries is het gewend, dat anderen denken dat alles wat met erfrecht te maken heeft dodelijk saai is. Maar saai is het zeker niet, integendeel zelfs. Er zijn zoveel voorbeelden te geven van hoe het mis kan gaan, dat het heel belangrijk is om je bij het overlijden van een geliefde goed te laten informeren.

Iedereen kan voor onverwachte problemen komen te staan. Neem jonge mensen. Die zijn vaak niet getrouwd, wonen samen, hebben samen een huis en een gezamenlijke rekening. Als één van hen komt te overlijden en er is niets geregeld, dan kan Leiden in last zijn. De wet bepaalt niet dat men elkaars erfgenaam is. De ouders zijn dan de erfgenamen, en als het huis op naam van de overledene staat, kan de partner zomaar door kwaadwillende schoon­ouders uit huis worden gezet.

Gratis intakegesprek

Heeft u het moeilijk genoeg na het overlijden van een dierbare? Laat u bijstaan door een erfrechtadvocaat. Wij bellen u graag voor advies.

Ook voor ouderen is het belangrijk zich goed voor te bereiden op en te laten adviseren over hun nalatenschap, vooral als de kans bestaat dat de nalatenschap tot onenigheid aanleiding kan geven. Dit is vaak het geval wanneer de verhoudingen in de familie er in de loop van de jaren door echtscheidingen en nieuwe huwelijken niet eenvoudiger op zijn geworden. Het nieuwe erfrecht, dat op 1 januari 2003 van kracht is geworden, kan voor onaangename verrassingen zorgen. Als vader op latere leef­tijd met een jongere partner is hertrouwd, kunnen de kinderen hun erfenis aan hun neus voorbij zien gaan. De nieuwe wet bepaalt namelijk dat de kinderen, wan­neer er geen testament is, wel erfgenamen zijn samen met de huidige echtgenote, maar in feite worden zij blij gemaakt met een dode mus. Zij erven slechts een vor­de­ring op de (nieuwe) echtgenote. Deze mag alles opmaken. Als de kinderen vaders nieuwe echtgenote van harte hebben geac­cep­teerd en goed met haar zijn omgegaan, dan is het waarschijnlijk dat vader de zaken op een andere wijze geregeld wil hebben. Neemt hij daarvoor niet tijdig maat­regelen, dan zie je niet zelden dat beide partijen hun rechten in een procedure gaan opeisen, waardoor een deel van de erfenis onnodig in rook kan opgaan. Jaren­lange procedures zijn geen uitzondering.

Laat u tijdig en professioneel adviseren!

Onze erfrecht advocaten

 

Erfrecht Kan ik mijn kinderen onterven? Door mr. L.E.M. de Vries-Blom

  Mijnheer X heeft twee zonen waar hij, na zijn scheiding geen contact meer mee heeft. Dit t...

Erfrecht Miljoenen-erfenis opgegaan aan procedures Door mr. L.E.M. de Vries-Blom

Mijnheer X is een rijke ongehuwde zakenman en rond zijn 50ste had hij genoeg gewerkt, dus besloot hi...

Erfrecht Tot de dood ons scheidt….en dan? Door mr. M.M. van Wijk

U heeft er misschien iets over in het nieuws gehoord: een romantische huwelijksreis die eindigde in...

Neem contact op