EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Erfrecht

Leuker kunnen ze het niet maken…

Niet-erkende biologische kinderen en de erfenis
Leuker kunnen ze het niet maken…

 

U heeft een kind, maar u heeft dit kind, om welke reden dan ook, niet erkend als uw wettige kind. Wel wilt u dat dit kind uw erfgenaam wordt. Wat heeft dit voor gevolgen voor de erfbelasting? De Hoge Raad heeft hier uitspraak over gedaan in dit arrest.

Achtergrond

De erflater en moeder hebben samen, buiten huwelijk, een zoon gekregen. De erflater heeft de zoon nooit erkend, omdat de moeder hier in eerste instantie geen toestemming voor wilde geven. Vervolgens kon de erflater zijn zoon niet meer erkennen, omdat de nieuwe man van de moeder de zoon al had erkend. Volgens de Nederlandse wet kunnen er namelijk maar twee juridische ouders zijn. De biologische zoon maakte wel deel uit van het familieleven van de erflater.

De erflater heeft zijn biologische zoon in zijn testament tot zijn erfgenaam benoemd. De biologische zoon wordt door de Belastingdienst voor de erfbelasting niet aangemerkt als “kind”, maar wordt aangeslagen voor de erfbelasting alsof hij “niets” is van de erflater, omdat de erflater hem nooit als zijn kind heeft erkend en hij dus niet het wettig kind van de erflater is geworden. Hierdoor moet de zoon een veel hogere erfbelasting betalen dan wanneer hij als wettig kind zou zijn beschouwd.

Wat vinden de rechtbank en het hof?

De rechtbank oordeelt dat, ondanks dat wel sprake is van biologisch verwantschap tussen zoon en erflater, de zoon geen wettig kind is. De zoon wordt naar het oordeel van de rechter dan ook belast in de hoogste categorie voor de erfbelasting en niet volgens de categorie “kind”. Het hof is het hier niet mee eens. Volgens het hof moet de zoon voor de erfbelasting als kind worden gezien. Het hof oordeelt dat ook biologische kinderen onder de categorie “kind” vallen ten aanzien van de erfbelasting. De Belastinginspecteur gaat naar de Hoge Raad.

De Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt dat het verschil tussen erkende en niet-erkende biologische kinderen in strijd is met het discriminatieverbod en het recht op familieleven volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Toch oordeelt de Hoge Raad dat een biologisch kind dat niet is erkend door de erflater in de categorie voor de hoogste erfbelasting valt en niet onder de categorie “kind”, waarvoor een veel lagere erfbelasting geldt. De Hoge Raad geeft aan dat het opheffen van deze discriminatie de bevoegdheden van de rechter te buiten gaat. Er zijn volgens de Hoge Raad namelijk veel maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de familierechtelijke positie van buitenhuwelijkse kinderen en meeroudergezinnen, waarover de wetgever keuzes dient te maken. Volgens de Hoge Raad is het dus aan de wetgever om te oordelen over de positie van niet-erkende buitenhuwelijkse kinderen. De zoon krijgt dus op zich gelijk in zijn stelling dat sprake is van discriminatie, maar het levert hem helaas geen lagere belastingaanslag op.

Heeft u een probleem met een erfenis of wilt u advies over een nalatenschap of testament? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de erfrechtspecialisten van EBH Legal.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag

Gepubliceerd op 17 Jul '25
Erfrecht Tot de dood ons scheidt….en dan? Deel 2 Door mr. M.M. van Wijk

  In een eerdere blog schreef ik over de uitspraak van de rechtbank over een stel dat tijden...

Familierecht Een ouderschapsplan wijzigen, kan dat? Door mr. M.M. van Wijk

  In een eerdere blog heeft u kunnen lezen wat een ouderschapsplan is en wat u daarin kunt a...

Familierecht De erfenis zuiver aanvaarden… of toch maar niet? Door mr. M.M. van Wijk

  Wat te doen bij een erfenis? Als u erfgenaam bent, dan heeft u drie opties: u kunt zuiv...

Neem contact op