EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Arbeidsrecht

Is een PGB-houder transitievergoeding verschuldigd bij ontslag van de zorgverlener?

Is een PGB-houder transitievergoeding verschuldigd bij ontslag van de zorgverlener?

Op grond van het nieuwe ontslagrecht heeft een werknemer recht op de transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst ten minste 24 maanden heeft geduurd en door de werkgever is opgezegd dan wel op verzoek van de werkgever is ontbonden of op initiatief van de werkgever na het einde van rechtswege niet is voortgezet. Ook is de werkgever de transitievergoeding verschuldigd als de werknemer het initiatief tot beëindiging of niet-voortzetting neemt wegens ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever.

Iemand die beschikt over persoonsgebonden budget (PGB - houder) wordt als werkgever gezien wanneer iemand aan de PGB-houder enige vorm van zorg verleent, welke laatste dan gezien wordt als werknemer. Het salaris wordt betaald uit het PGB.

Het gaat hier om een bijzondere variant van een arbeidsovereenkomst, omdat dit soort arbeidsovereenkomsten in meerdere opzichten afwijken van reguliere arbeidsovereenkomsten. De werkgever is een natuurlijk persoon die afhankelijk is van de zorg van een derde en daarom een zorgverlener in dienst heeft moeten nemen. In de meeste gevallen betreft het bij reguliere arbeidsovereenkomsten een (rechtspersoon) die voor eigen risico als ondernemer deelneemt aan het maatschappelijk verkeer en de werknemer in dienst heeft genomen met o.a. als doel daarmee economisch voordeel te kunnen behalen.

Ondanks het feit dat het hier dus gaat om een bijzondere variant van een arbeidsovereenkomst, heeft het Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden onlangs geoordeeld dat er geen aanleiding bestaat om voor dit soort arbeidsovereenkomsten een uitzondering op de transitievergoedingsregeling te maken. De wet sluit dit soort arbeidsovereenkomsten namelijk niet uit van de werking van de transitievergoedingsregeling en ook doet zich geen uitzonderingssituatie voor zoals genoemd in de wet.

Ten slotte zou het toekennen van de transitievergoeding in een dergelijk geval nog mis kunnen lopen, indien er aan de zijde van de werkgever (de PGB-houder) sprake is van persoonlijke omstandigheden die maken dat het toekennen van de transitievergoeding aan de werknemer naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zouden zijn. Of van zulke omstandigheden sprake is, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden in het betreffende geval. Deze omstandigheden zullen in ieder geval goed onderbouwd moeten worden, wil hier sprake van zijn.

Bent u werkzaam als zorgverlener en wordt uw salaris betaald vanuit een PGB? Dan is sprake van een arbeidsovereenkomst en heeft u bij ontslag wegens de hierboven genoemde redenen dus ook recht op een transitievergoeding van uw werkgever.

De inhoud van dit blog is algemeen van aard. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heeft u vragen over transitievergoedingen? Wij helpen u graag.

Gepubliceerd op 11 Apr '17
Arbeidsrecht De WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) nader uiteengezet Door mr. N.R. Riedijk

Op 28 mei 2019 is de WAB aangenomen in de Eerste Kamer. De WAB zal op 1 januari 2020 in werking tred...

Arbeidsrecht Ontslag op staande voet: Fooi (nog) niet in fooienpot gedaan door barman Door mr. N.R. Riedijk

Om als werkgever een werknemer (rechtsgeldig) te kunnen ontslaan op staande voet dient sprake te zij...

Arbeidsrecht Arbeidsomstandighedenwet: Boete opgelegd in verband met een overtreding. Wat kunt u hiertegen doen? Door mr. N.R. Riedijk

Waar mensen werken, zijn risico’s. Ondanks dat de meeste werkgevers deze risico’s zoveel...

Neem contact op