EBH Legal
Advocaatscore: 9,2
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Strafrecht

Een verklaring afleggen in Coronatijd

Een verklaring afleggen in Coronatijd

 

Aangehouden door politie

Een cliënt is vannacht door de politie van zijn bed gelicht en ik ga naar het politiebureau om hem te adviseren en bij zijn verhoor aanwezig te zijn.

In een spreekkamer bereiden we via een plexiglasplaat het verhoor met elkaar voor, waarna het verhoor van start kan gaan.

Politieverhoor vanuit andere ruimte

Op dat moment worden er aan de rechterzijde van onze spreekkamer twee houten klapdeurtjes geopend. Achter deze klapdeurtjes zit een glasplaat die geen geluid doorlaat en ook zodanig getint is dat ik behalve wat contouren niet echt iets kan zien.

Als ik mijn neus bijna tegen het glas aandruk, zie ik in de ruimte 2 rechercheurs zitten. Het verhoren gaat via een telefoonverbinding, waarbij de rechercheur vanachter het glas in de telefoonhoorn spreekt en wij in onze kamer via de luidspreker op ons telefoontoestel zijn stem horen. De andere rechercheur typt wat er wordt gezegd.

Een aantal keren horen en begrijpen we elkaar niet en vallen er woorden in de vraagstelling weg. De rechercheur komt een paar keer naar onze kamer om ons foto’s en informatie te laten zien en om een reactie vragen. Eenmaal terug in zijn ruimte geeft de rechercheur aan zijn collega door wat cliënt heeft gezegd en hoor ik via de telefoonverbinding zijn collega typen.

Aan het einde van het verhoor blijkt de verklaring op verschillende punten niet in overeenstemming te zijn met wat er is verklaard en moet de verklaring op meerdere punten gewijzigd en aangevuld worden.

Politieverhoor op 1,5 m afstand

Diezelfde avond ben ik voor een ander verhoor aan een ander bureau. Het verhoor vindt plaats in een ruimte waarin er op de tafel een plexiglasplaat staat. De rechercheurs zitten aan de ene kant van het glas en cliënt en ik aan de andere kant. We kunnen elkaar allemaal goed zien en horen en het verhoor verloopt soepel. Informatie waarop cliënt een reactie kan geven wordt tegen het plexiglas gedrukt. We kunnen dat goed zien en daar direct op reageren. De vragen en antwoorden komen in één keer volledig op papier te staan.

Bij het verlaten van deze verhoorkamer in de avond besef ik me weer dat bepaalde voorzieningen die in deze tijd aan sommige bureaus worden getroffen de kwaliteit van het verhoor en de verklaringen meer kwaad dan goed doen.

Neem je advocaat mee naar het politieverhoor

Ook in deze tijd dan ook het advies; maak gebruik van je recht om je advocaat mee te nemen naar het verhoor, zodat je verklaring goed en volledig op papier komt.

Wil je meer weten op het gebied van strafrecht? We helpen je graag

Gepubliceerd op 16 Jun '20
Strafrecht “Tractorbestuurder wordt in hoger beroep vrijgesproken van verdenking misdrijf” Door mr. N. Stolk

In de afgelopen jaren heb ik een jongen bijgestaan die na een aanrijding verdachte van een misdrijf...

Strafrecht Dagvaarding ontvangen? Wat nu? Door mr. N. Stolk

Als je een dagvaarding van de officier van justitie hebt ontvangen, neem dan direct contact op met e...

Strafrecht Een zitting zonder rechter… een OM-zitting Door mr. N. Stolk

Als iemand wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit en deze verdachte moet op een zittin...

Neem contact op