EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Strafrecht

Stel dat je met je auto tegen een lantaarnpaal rijdt en deze lantaarnpaal raakt beschadigd.

Wat moet je dan doen?
Stel dat je met je auto tegen een lantaarnpaal rijdt en deze lantaarnpaal raakt beschadigd.

 

Als je tegen een stilstaande auto aanrijdt, dan ligt het voor de hand dat je de eigenaar van deze auto probeert te achterhalen,  je je gegevens achterlaat en de aanrijding bij de politie meldt.

Maar wat moet je doen als je tijdens het inparkeren niet tegen een stilstaande auto maar een lantaarnpaal rijdt en de paal is beschadigd? De schade zal worden afgewikkeld met de gemeente en je dient dan ook je gegevens door te geven aan de gemeente. Wat te doen als deze instantie niet bereikbaar is op dat moment? Weet in ieder geval dat als je bij een eenzijdige aanrijding bent betrokken, ook als er (slechts) een lantaarnpaal of paaltje is beschadigd, je dit moet melden bij de politie.

Verlaten plaats ongeval

Meld je dit niet zelf, maar een getuige geeft het door, dan ben je verdachte van het misdrijf verlaten plaats ongeval. Artikel 7 van de Wegenverkeerswet 1994 stelt strafbaar het door- of wegrijden na betrokkenheid bij een verkeersongeval waarbij schade, letsel of de dood van een ander het gevolg is geweest.

Als je weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat er bij het ongeluk een ander is gedood, letsel heeft of er schade is toegebracht, dan is het verboden de plaats van het ongeval te verlaten.

Ook wanneer je weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat een ander aan bij dat ongeval letsel is toegebracht, is het verboden deze in hulpeloze toestand achter te laten.

Het gaat in artikel 7 WVW 1994 niet alleen om gevallen waarin iemand anders letsel heeft opgelopen, of is overleden, maar ook als er een aanrijding is geweest met (slechts) materiële schade, zoals in het geval van een eenzijdige aanrijding met een beschadigde lantaarnpaal.

2 kansen voor uitsluiting strafbaarheid

Uit de wet volgt dat in 2 situaties strafbaarheid uitgesloten kan worden;

  1. Als je op de plaats van het ongeval behoorlijk de gelegenheid hebt geboden tot vaststelling van jouw identiteit en die van het motorrijtuig;

  2. Als je je binnen 12 uur na het verkeersongeval -en voordat je als verdachte bent aangehouden of verhoord- uit eigen beweging, vrijwillig bij de politie meldt en je identiteit en die van je motorrijtuig bekend maakt. Deze zelfmelding,  zoals omschreven in artikel 184 Wegenverkeerswet 1994, leidt tot uitsluiting van strafbaarheid.  Deze uitzondering geldt overigens niet in de gevallen waarbij het slachtoffer na een ongeluk in hulpeloze toestand werd achtergelaten. En als de verdachte weet dat de politie hem zoekt, dan is er geen sprake van vrijwillige zelfmelding.

Heb je vragen over dit onderwerp, dan kun je ook altijd even contact met ons opnemen.

 

 

Heb je vragen over dit onderwerp? We helpen je graag

Gepubliceerd op 12 Dec '23
Strafrecht OM-zitting; de 10 meest gestelde vragen Door mr. N. Stolk

1. Wat gebeurt er op een OM-zitting? Een OM-zitting is een zitting bij het Openbaar Ministerie. O...

Strafrecht Zomaar een dag… Piketdienst minderjarigen Door mr. N. Stolk

Als strafrechtadvocaat heb ik er een aantal jaar geleden voor gekozen om naast meerderjarige verdach...

Strafrecht Het laatste woord… Door mr. N. Stolk

Tijdens een zitting heeft de verdachte het recht om als laatste te spreken; de verdachte heeft op zi...

Neem contact op