EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Strafrecht

DNA bezwaar en de 10 meest gestelde vragen

DNA bezwaar en de 10 meest gestelde vragen

1. Ik heb een bevel tot afname van celmateriaal voor DNA-onderzoek ontvangen. Ben ik verplicht om DNA af te staan?

 Ja, in de brief die je van het Openbaar Ministerie hebt gekregen, staat op welke dag en tijdstip je je moet melden voor het afnemen van het celmateriaal.

We adviseren je dan ook je te melden op de plaats en tijdstip zoals in de brief staat vermeld. Als je die dag verhinderd bent, dan is ons advies telefonisch contact op te nemen met het OM om een nieuwe afspraak te maken. Op de brief staat vaak een telefoonnummer dat je kunt bellen.

2. Wat gebeurt er als ik mij die dag niet meld?

Als je die dag niet komt opdagen, dan volgt er een aanhoudingsbevel en kun je op elk moment worden aangehouden. Je zult niet de eerste zijn die bij een verkeerscontrole of een paspoortcontrole op het vliegveld alsnog wordt aangehouden. Na je aanhouding word je naar het politiebureau overgebracht en wordt alsnog je DNA afgenomen.

3. Waarom moet ik DNA afstaan?

Het Openbaar Ministerie vindt dat de veroordeling die in de brief staat vermeld, met zich meebrengt dat je DNA moet afstaan. De Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden maakt het mogelijk om bij bepaalde verdachten celmateriaal af te nemen ter voorkoming, opsporing, vervolging en berechting van misdaden. De officier van justitie heeft gelet op de veroordeling die in de brief staat, het bevel gegeven celmateriaal af te nemen.

4. Hoe gaat die afname in zijn werk?

Nadat je identiteit is vastgesteld (neem dus een geldig identiteitsbewijs mee) moet je je mond openen en wordt er een paar keer met wattenstaafjes of zachte borsteltjes langs de binnenkant van je wang geschraapt. Het slijm dat dat op het wattenstaafje of borsteltje achterblijft, wordt daarna onderzocht in het laboratorium van het NFI.

5. Kan ik bezwaar maken tegen de afname?

Nee, tegen de afname kan je geen bezwaar maken.

6. Wat gebeurt er met mijn DNA?

Uit jouw celmateriaal wordt een DNA-profiel bepaald. Je DNA-profiel wordt daarna opgenomen in de landelijke DNA-databank voor strafzaken. Dit wordt vergeleken met de DNA-profielen die zijn opgenomen in de Nederlandse databank en een aantal databanken in het buitenland.

7. Kan ik iets ondernemen tegen opname van mijn DNA in de DNA-databank?

Ja,  je hebt het recht om binnen 14 dagen na de afname van je celmateriaal bezwaar in te dienen tegen de opname van je DNA-profiel in de databank. De rechtbank beslist dan of je DNA-profiel wordt opgenomen in de databank of niet.

8. Heeft het zin om zo’n bezwaar in te dienen?

Elke zaak is anders, dus bespreek jouw zaak en je persoonlijke omstandigheden met een advocaat. Ook het afgelopen jaar hebben verschillende rechters om verschillende redenen DNA bezwaarschriften gegrond verklaard. Als strafrecht advocaat weet ik welke feiten, artikelen, gronden, omstandigheden en belangen kans van slagen hebben. Bespreek je zaak dan ook met een advocaat om te zien waar de kansen in jouw geval liggen. Jouw advocaat stelt dan een bezwaar voor je op en dient dit bij de rechtbank in. Er volgt dan een zitting op de rechtbank, waarbij ook de officier van justitie en de rechter aanwezig zijn. Nadat alle partijen op die zitting aan het woord zijn geweest, beslist de rechter dan uiteindelijk of jouw DNA-profiel in de databank wordt opgenomen of niet.

9. Ik ben in hoger beroep gegaan tegen de veroordeling. Waarom heb ik dan toch een bevel gekregen?

Het bevel volgt na de veroordeling of je nu in hoger beroep bent gegaan of niet. Het maakt voor het OM dan ook niet uit of je hoger beroep hebt ingesteld. Ook voor jou geldt: als je bezwaar wilt indienen, dient dit binnen 14 dagen na de afname te gebeuren.

10. Wat gebeurt er met mijn DNA als ik in hoger beroep toch wordt vrijgesproken?

Dan wordt je celmateriaal en je DNA-profiel alsnog vernietigd.

Heb je andere vragen of wens je bijstand op dit gebied, neem dan even contact met ons op.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

 

Heb je vragen op het gebied van strafrecht? We helpen je graag

Gepubliceerd op 28 Nov '23
Strafrecht Zomaar een dag... of toch niet... Door mr. N. Stolk

10 jaar geleden meldde zich bij mij een man met een dagvaarding. Ik weet nog goed hoe deze kennis...

Strafrecht Zomaar een bezoek aan het politiebureau Door mr. N. Stolk

Niet de wekker, maar een telefoontje van de piketcentrale maakt me deze ochtend wakker. Er is op dez...

Strafrecht Lokmiddelen en uitlokking door politie Door mr. N. Stolk

lokfiets Een aantal jaar geleden is de “lokfiets” bedacht. Een lokfiets is voorzien v...

Neem contact op