EBH Legal
Advocaatscore: 9,2
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Strafrecht

Bijstand advocaat tijdens verhoor op politiebureau

Bijstand advocaat tijdens verhoor op politiebureau


Sinds 1 maart 2016 heeft u als verdachte het recht op bijstand van een advocaat tijdens het politieverhoor.

De afgelopen maanden heb ik verschillende cliënten tijdens hun verhoren aan het politiebureau Westland en aan andere politiebureaus in de regio bijgestaan en ben ik tot de conclusie gekomen dat de bijstand van een advocaat gespecialiseerd in strafrecht voorafgaand en tijdens het politieverhoor het verschil maken tussen een vrijspraak/sepot en een veroordeling.

Op het moment dat iemand als verdachte door de politie wordt verhoord, betekent dit dat de politie deze persoon ervan verdenkt dat hij/zij een strafbaar feit heeft gepleegd. De recherche bereidt vragen voor die aan de verdachte gesteld worden, vaak om hem erin te laten lopen. Als strafrechtadvocaat kan ik meestal wel een inschatting maken van deze vragen en kan ik deze vragen voorafgaand aan het verhoor met cliënt bespreken en een strategie bepalen.

De afgelopen maanden ben ik bij tientallen verhoren aanwezig geweest en heb ik in de praktijk kunnen ervaren welke voordelen het voor de verdachte heeft als zijn advocaat bij het verhoor aanwezig is. Zo is het mogelijk een time-out te vragen voor een overleg. Van die optie heb ik een aantal keer gebruik gemaakt. Als advocaat herken je de vragen die gesteld worden en herken je een structuur in de vraagopbouw en kun je redelijk inschatten in welke richting de vragen gaan. Als  ik vermoed dat deze richting mij, maar cliënt niet duidelijk is, dan vraag ik een time-out om onder vier ogen cliënt hiervan bewust te maken en na overleg wel of niet verder te verklaren.

Ik hoor de verbalisanten vaak zeggen dat zij aan waarheidsvinding doen. Meer dan eens krijg ik de indruk dat er vooral belastende omstandigheden aan cliënt worden voorgehouden en dat deze dusdanig worden uitgelegd zodat ze passen in een scenario waarin cliënt schuldig is.  Vaak kunnen omstandigheden ook passen in een scenario waarin cliënt onschuldig is en bewijzen die omstandigheden helemaal niets. Als advocaat kun je tijdens het verhoor de vragen stellen die ontlastende omstandigheden aan het licht brengen. 

Tijdens het verhoor schrijf ik op welke vragen er worden gesteld en wat cliënt verklaart. Nadat cliënt zijn verklaring heeft gelezen, lees ik de verklaring door en het is meer dan eens gebeurd dat wat de verbalisant heeft getypt niet overeenkomt met wat cliënt heeft verklaard. Soms gebruiken de rechercheurs eigen taal, en schrijven ze woorden op die de verdachte niet heeft gezegd. Aan de hand van mijn aantekeningen op mijn blocnote kan ik het laten zien als cliënt iets anders heeft gezegd dan wat de verbalisant heeft getypt. Ik heb nog niet meegemaakt dat de tekst dan niet werd aangepast.

Mijn advies aan iedere verdachte: Heb altijd overleg met een strafrechtadvocaat voordat u als verdachte een verklaring aflegt en weet dat u het recht heeft om u tijdens het politieverhoor te laten bijstaan door een advocaat.

 

 

Gepubliceerd op 3 Mar '17
Strafrecht Het ware verhaal achter het bericht Door mr. N. Stolk

Het ware verhaal achter het bericht “Vrijspraak voor wegpiraat” In het Algemeen Dagbl...

Strafrecht Lokmiddelen en uitlokking door politie Door mr. N. Stolk

Een aantal jaar geleden is de “lokfiets” bedacht. Een lokfiets is voorzien van GPS en...

Strafrecht Cybercrime Door mr. N. Stolk

Computers en internet zijn niet meer uit onze samenleving weg te denken. De nieuwe technologie heeft...

Neem contact op