EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Strafrecht

Hoe kun je iemand bijstaan als je weet dat hij het heeft gedaan?

Hoe kun je iemand bijstaan als je weet dat hij het heeft gedaan?

 

Dit blijft toch wel de meest gestelde vraag aan mij.

Vaak zeg ik dan:  “Stel die vraag me nog maar eens als je zelf als verdachte op het politiebureau zit.” Als reactie volgt dan vaak “Ik ben geen crimineel dus mij ga je daar echt niet tegenkomen.”

Ik zal je meteen een illusie armer maken:  Echt iedereen kan verdachte in een strafzaak worden. Vaak hoor ik ook van cliënten dat zij nooit hadden gedacht dat ze ooit verdachte zouden zijn.

Zeg nooit “nooit”

Stel je nu eens voor dat je toch verdachte bent. Ik weet zeker dat je op dat moment veel vragen hebt. De vraag hoe ik iemand kan bijstaan als ik weet dat hij het heeft gedaan, komt dan echt niet bij je op. In de afgelopen jaren heeft geen cliënt mij deze vraag gesteld. Dat zegt naar mijn mening veel, zo niet alles.

Eenmaal verdachte, dan verandert er veel

Als je eenmaal zelf verdachte bent, dan verandert er veel:

Er wordt een foto van je gemaakt, je vingerafdrukken worden afgenomen, je schoenen gaan in een doos die buiten je cel op de grond wordt gezet, je wordt in een cel geplaatst, je telefoon en al je persoonlijke bezittingen gaan in een sealbag die achterblijft bij arrestantenzorg. Als je rookt dan rook je op de momenten dat er voldoende personeel is en je eet en drinkt op de momenten die je niet zelf bepaalt.

Kort gezegd bepaal je op dat moment niets meer… en wat is het fijn dat er dan iemand is voor wie het niet uitmaakt van welk feit je wordt verdacht en of je dat nu wel of niet hebt gedaan.

Advocaat is er voor jou

Je wilt op dat moment dat iemand naar je luistert, je adviseert, je bijstaat en je wegwijs maakt in de papieren en vragen die je krijgt. Je wilt weten wat je rechten zijn, wat de politie wel en niet mag. Je wilt wellicht ook dat er contact wordt opgenomen met je familie, je werkgever of je compagnon. Maar je wilt vooral dat je advocaat er is voor jou.

Als je mij dan iets vraagt, dan wil je echt niet dat ik zeg dat ik dat eerst even ga overleggen met de politie, de officier van justitie of degene die aangifte tegen je heeft gedaan. Je wilt van mij echt niet horen dat het voor mij belangrijk is wat anderen daarvan vinden.

Je wilt op dat moment dat ik als jouw advocaat partijdig ben voor jou en jouw belang voorop heb staan. Je wilt dan dat iemand voor je vecht,  je met raad en daad bijstaat. Je hebt op dat moment veel vragen, en of je terecht vast zit of niet doet er dan niet toe.

Als je denkt nooit met politie en/of justitie in aanraking te komen, weet dat dit toch echt de allerbesten onder ons kan overkomen, dus jou wellicht ook. Onthoud in ieder geval dat je mij op dat -voor nu waarschijnlijk ondenkbare moment- kunt bellen om je bij te staan, van welk strafbaar feit je ook wordt verdacht en of je het nu wel of niet hebt gedaan.

 

 

Heb je vragen op het gebied van strafrecht? We helpen je graag

Gepubliceerd op 28 Nov '19
Strafrecht Dagvaarding ontvangen? Wat nu? Door mr. N. Stolk

Als je een dagvaarding van de officier van justitie hebt ontvangen, neem dan direct contact op met e...

Strafrecht Zomaar een dag… Piketdienst minderjarigen Door mr. N. Stolk

Als strafrechtadvocaat heb ik er een aantal jaar geleden voor gekozen om naast meerderjarige verdach...

Strafrecht Trekt u straks ook zo’n zwarte jurk aan? Door mr. N. Stolk

Het is vandaag een tropische dag en de cliënt die vandaag moet voorkomen, bevindt zich in voorl...

Neem contact op