EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Een echtscheidingsconvenant

Wat staat daarin?
Een echtscheidingsconvenant

 

Als je besluit te scheiden, kan dat op meerdere manieren geregeld worden: samen met een mediator of ieder met een eigen advocaat. In beide gevallen is het fijn als het lukt om in onderling overleg afspraken te maken over de gevolgen van de echtscheiding. Die afspraken worden dan vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Wat staat er eigenlijk in zo’n echtscheidingsconvenant?

Regeling voor de kinderen

In het echtscheidingsconvenant kan een regeling voor de kinderen worden opgenomen, maar meestal gebeurt dit in een afzonderlijk ouderschapsplan. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over een zorgregeling en kinderalimentatie. Een voorbeeld voor een ouderschapsplan is via deze link te vinden: https://www.ebhlegal.nl/advocaat/familierecht

Partneralimentatie

In het echtscheidingsconvenant staat meestal een regeling over partneralimentatie. Je kan afspreken welk bedrag de ene ex-echtgenoot aan de andere moet betalen en voor hoe lang. Ook kunnen aanvullende afspraken gemaakt worden zoals: wat gebeurt er met de alimentatie als iemand meer gaat verdienen of gaat samenwonen met een nieuwe partner. Ook als jullie besluiten om over en weer geen aanspraak te maken op partneralimentatie, is het belangrijk om die afspraak vast te leggen zodat daar in de toekomst geen discussie over kan ontstaan.

Verdeling huwelijksgemeenschap of afwikkeling huwelijkse voorwaarden

Verder kunnen in het echtscheidingsconvenant de afspraken over de verdeling van de gemeenschap van goederen of de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden worden opgenomen. Het gaat hierbij over de verdeling of verrekening van de bezittingen en schulden. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de toedeling van een koopwoning en hypotheek, verrekening van de waarde van een onderneming, verdeling van een bankrekening of polis en verdeling van de auto, inboedelgoederen en andere spullen.

Pensioen

Zijn tijdens het huwelijk aanspraken op ouderdoms- en nabestaandenpensioen opgebouwd? Dan moeten de afspraken over de verdeling daarvan worden vastgelegd in het convenant. Er kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat de pensioenrechten volgens de wettelijke regeling worden verevend of dat daar juist van wordt afgezien of op een andere manier wordt afgeweken.

Fiscale bepaling

Ten slotte is het belangrijk om ook de afspraken over de fiscale consequenties van de scheiding goed vast te leggen in het convenant. Tot wanneer blijven jullie fiscaal partners, wie betaalt de belastingaanslag etc.

Het is belangrijk om goed begeleid te worden bij het maken van de afspraken over de echtscheiding en de vastlegging daarvan in het convenant. Een convenant moet duidelijk zijn en mag geen open eindjes bevatten. Op die manier kan je er de rest van je leven mee vooruit en loop je niet het risico na een paar maanden of jaar alsnog discussie te krijgen of zelf een procedure te moeten voeren.

Heb je een vraag over deze blog of een ander familierechtelijk onderwerp? Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek (info@ebhlegal.nl). Wij staan graag voor je klaar!

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Wil je meer weten op het gebied van familierecht? We helpen je graag!

Gepubliceerd op 14 Jan '21
Familierecht Weigering coronavaccinatie minderjarig kind, wat nu? Door mr. P. Vellekoop

U wilt uw kind laten vaccineren tegen corona, maar uw (ex-)partner weigert toestemming te geven. Wat...

Familierecht Mogen kinderen van 12 jaar en ouder zelf kiezen bij welke ouder zij na een scheiding gaan wonen? Door mr. P. Vellekoop

Vaak bestaat bij mijn klanten het idee dat kinderen van 12 jaar en ouder zelf mogen kiezen bij welke...

Familierecht Samenlevingsovereenkomst of geregistreerd partnerschap? Door mr. P. Vellekoop

Veel stellen die gaan samenwonen en (nog) niet willen trouwen vragen zich af wat zij beter kunnen do...

Neem contact op