EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Advocaat in lockdown

Advocaat in lockdown

 

Advocaat in lockdown

Werken als advocaat is werken met en voor mensen. Dat is in coronatijd een uitdaging.

Thuiswerken

Thuiswerken kan als advocaat op zich natuurlijk prima. We loggen vanuit huis in op de beveiligde serveromgeving van kantoor, alle informatie is digitaal en dus op afstand beschikbaar. Processtukken schrijven, telefoneren en mailen: geen probleem. Besprekingen kunnen via videoverbindingen of telefonisch worden gevoerd. Maar juist in mijn vakgebieden, het erfrecht en het familierecht, gaan zaken niet alleen over het juridische geschil maar ook over menselijke emoties. Die bespreken lastig via Zoom of Teams of welk ander medium je kunt gebruiken.

In het begin van de coronatijd heb ik wel overleggen tussen partijen en hun advocaten (zogenaamde viergesprekken) gevoerd via video en zelfs een mediation gedaan via Zoom. We wisten niet waar we mee te maken hadden, niemand had nog een vaccinatie en de ziekenhuizen lagen vol. We bleven dus angstvallig thuis, niet alleen voor onze eigen veiligheid maar ook voor die van onze cliënten.

Hoe staan we er nu voor?

Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en ook wijzer. Een bespreking over een lopende zaak met je cliënt kan prima via (video)bellen, maar voor een kennismaking in een nieuwe zaak heeft een afspraak op kantoor de voorkeur. Ons kantoor heeft vanzelfsprekend maatregelen getroffen om dat ook veilig te doen. Een mediationgesprek verloopt beter als je echt met elkaar aan tafel zit, dus als dat mogelijk is dan is dat het uitgangspunt. Soms is letterlijk met elkaar aan tafel gaan niet mogelijk, zoals wanneer sprake is van een crossborder mediation. In zo’n mediation wonen de betrokken partijen of een van hen in het buitenland en kunnen zij niet makkelijk voor een mediationsessie naar Nederland komen. In dergelijke gevallen is een mediationgesprek via videoverbinding dus wel een goede optie, want dat is altijd beter dan het elkaar bevechten in een procedure.

Zittingen in coronatijd

Hoe zit het dan met zittingen bij de rechtbank?, vraagt u zich misschien af. In maart 2020 werden die allemaal afgezegd. De Rechtspraak is vervolgens direct aan de slag gegaan met het creëren van mogelijkheden om toch uitspraak te kunnen doen in lopende zaken. Zo werd in zaken die zich daarvoor leenden voorgesteld om de zaak na nog een schriftelijke toelichting van beide partijen zonder zitting af te handelen. Ook werd de Skype-zitting geïntroduceerd. Dat was voor alle betrokkenen bij het proces wel even wennen. Niet iedereen is hier even handig mee, maar al doende leert men. Skype-zittingen zijn er anno 2022 nog steeds, maar de conclusie na hiermee anderhalf jaar ervaring opgedaan te hebben is wel dat een “echte” zitting in een zittingszaal met rechter, griffier, partijen en hun advocaten toch de absolute voorkeur verdient. Iedere rechtzoekende heeft immers recht op zijn of haar “Day in Court”. Inmiddels zijn dus Skype-zittingen gelukkig uitzondering in plaats van regel en ga ik weer, gewapend met dossier, toga en EBH Legal mondkapje, naar de rechtbank om de belangen van mijn cliënten te behartigen. Maar uiteraard alleen als het echt niet anders kan, want het is natuurlijk het beste als partijen onder begeleiding van hun advocaten onderling een oplossing weten te vinden voor hun geschil.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag

Gepubliceerd op 14 Jan '22
Familierecht De erfenis zuiver aanvaarden… of toch maar niet? Door mr. M.M. van Wijk

  Wat te doen bij een erfenis? Als u erfgenaam bent, dan heeft u drie opties: u kunt zuiv...

Familierecht Kinderalimentatie: hoe zit het ook alweer? Door mr. M.M. van Wijk

Iedereen kent de term kinderalimentatie, maar wat is het nou eigenlijk precies? En waarom wordt de l...

Erfrecht De erfenis uit het buitenland Door mr. M.M. van Wijk

  Onze samenleving wordt steeds internationaler. Mensen met verschillende nationaliteiten tr...

Neem contact op