EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

De 10 meest gestelde vragen over het Ouderschapsplan

De 10 meest gestelde vragen over het Ouderschapsplan
  1. Wat is een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is een overeenkomst tussen ouders waarin afspraken m.b.t. de kinderen worden opgenomen. Het ouderschapsplan is als het ware een leidraad voor de wijze waarop de ouders de kinderen na scheiding opvoeden en verzorgen.

  1. Is een ouderschapsplan verplicht?

Ja, een ouderschapsplan is in bepaalde gevallen verplicht. Een ouderschapsplan is verplicht in geval van een echtscheiding, scheiding van tafel en bed of ontbinding van het geregistreerd partnerschap. Ook voor samenwoners die gezamenlijk het gezag hebben over minderjarige kinderen is het bij de beëindiging van de samenleving verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

  1. Onze kinderen zijn jong-meerderjarig, moeten wij dan ook een ouderschapsplan opstellen?

Nee, een ouderschapsplan is in principe alleen verplicht als sprake is van minderjarige kinderen. Dit neemt niet weg dat het voor ouders soms prettig kan zijn om wel een ouderschapsplan op te stellen als sprake is van jong-meerderjarige kinderen.

  1. Kunnen wij zelf een ouderschapsplan opstellen?

Ja, dat kan. Hierbij dienen de ouders er wel rekening mee te houden dat het ouderschapsplan aan de wettelijke eisen dient te voldoen. Verder kan het wenselijk zijn om bepaalde afspraken door een familierechtadvocaat te laten opstellen. U kunt hierbij denken aan afspraken over kinderalimentatie.

  1. Wat staat er in een ouderschapsplan?

In een ouderschapsplan moeten in ieder geval – dus verplicht – afspraken over de zorgregeling, de informatie- en consultatieregeling en de kinderalimentatie worden opgenomen. Daarnaast kunnen de ouders – onverplicht – afspraken maken over allerlei andere onderwerpen t.a.v. de kinderen, zoals: het bezoeken van ouderavonden, medische aangelegenheden, huiswerkbegeleiding, verhuizing, vervoer, schoolkeuze, de onderlinge ouderrelatie en -communicatie en het nemen van (andere) dagelijkse beslissingen.

  1. Kunnen wij zelf afspraken maken over kinderalimentatie?

Ja, dat kan. Wij raden dit echter niet aan. Het onderwerp kinderalimentatie is complex en daarom adviseren wij u voordat u hierover afspraken met elkaar maakt, een advocaat te raadplegen. Een advocaat zal u informeren over de regels die gelden rondom kinderalimentatie en hij/zij kan de kinderalimentatie voor u berekenen.

  1. Wat houdt de informatie- en consultatieregeling in?

In een informatie- en consultatieregeling maakt u afspraken over de wijze waarop u elkaar als ouders over en weer op de hoogte stelt over belangrijke zaken t.a.v. de kinderen en de wijze waarop u met elkaar overleg heeft in het kader van het nemen van (belangrijke) beslissingen t.a.v. de kinderen.

  1. Moeten de kinderen evenveel tijd bij de beide ouders doorbrengen?

Nee, dit hoeft niet. Een kind heeft weliswaar recht op een gelijkwaardige opvoeding en verzorging door beide ouders, maar dit betekent niet dat een kind ook evenveel tijd met beide ouders moet doorbrengen. In sommige gevallen is dit ook niet mogelijk, bijvoorbeeld vanwege werk.

  1. Moeten wij het ouderschapsplan met onze kinderen bespreken?

Ja, u moet het ouderschapsplan met uw kinderen bespreken. De kinderen dienen op een bij hun leeftijd passende wijze te worden betrokken bij de totstandkoming van het ouderschapsplan. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer u hen dus kunt betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Het gaat dan met name om de afspraken die daadwerkelijk invloed hebben op het (dagelijks) leven van de kinderen, zoals de zorgregeling.

  1. Wij komen samen niet tot een ouderschapsplan, wat nu?

Als u samen niet tot een ouderschapsplan kunt komen, dan is het verstandig om contact op te nemen met een advocaat of mediator. Samen met uw advocaat of mediator kunt u nogmaals proberen om met de andere ouder tot een ouderschapsplan te komen. Mocht het de ouders – ook niet met hulp van een advocaat of mediator – echt niet lukken om tot een ouderschapsplan te komen, dan kan een beroep worden gedaan op een in de wet opgenomen uitzonderingsgrond. Deze uitzonderingsgrond maakt het mogelijk dat in bepaalde (uitzonderlijke) gevallen onder de verplichting tot het opstellen van een ouderschapsplan kan worden uitgekomen en dat de rechtbank dan een regeling vaststelt.

Download hier ons Model Ouderschapsplan.

Een model ouderschapsplan kunt u hier downloaden.

Indien u vragen heeft of advies wenst, neemt u dan gerust contact op met mij of een van mijn collega’s (info@ebhlegal.nl)

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Oorspronkelijke auteur: mr. M.N.C. Zuiderwijk

 

 

Heb je vragen over een ouderschapsplan? We helpen je graag

Gepubliceerd op 3 May '19
Familierecht Advocaat in lockdown Door mr. M.M. van Wijk

  Advocaat in lockdown Werken als advocaat is werken met en voor mensen. Dat is in corona...

Familierecht Ouderschap: gerechtelijke vaststelling Door mr. M.M. van Wijk

In een eerdere blog heb ik geschreven over vervangende toestemming tot erkenning van een kind. Het k...

Erfrecht De erfenis uit het buitenland Door mr. M.M. van Wijk

  Onze samenleving wordt steeds internationaler. Mensen met verschillende nationaliteiten tr...

Neem contact op