EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Weigering coronavaccinatie minderjarig kind, wat nu?

Weigering coronavaccinatie minderjarig kind, wat nu?

U wilt uw kind laten vaccineren tegen corona, maar uw (ex-)partner weigert toestemming te geven. Wat nu?

Vanaf 18 januari 2022 krijgen ouders van kinderen tussen de 5 en 12 jaar een uitnodiging om hun kind te laten vaccineren tegen COVID-19. Het is mogelijk dat u uw kind wilt laten vaccineren, maar uw (ex-)partner (of een andere gezaghebbende ouder) dat niet wil. Hoe wordt dit opgelost als u er samen niet uitkomt?

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen tot 12 jaar kunnen alleen gevaccineerd worden na toestemming van de gezaghebbende ouders, dan wel voogden. Als de gezaghebbende ouders het onderling niet eens worden, dan kan mediation misschien uitkomst bieden. Met behulp van een onafhankelijke mediator wordt dan geprobeerd overeenstemming te bereiken.

U kunt ook vervangende toestemming vragen aan de rechter. In dat geval zal de rechter ook kijken naar de argumenten van de ouder die weigert. Een argument zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat het vaccin mogelijk ernstige bijwerkingen heeft. Voor de coronacrisis, dus toen het nog niet ging om het coronavaccin, werden zulke bezwaren echter vaak verworpen door de rechter. De rechter achtte het namelijk in het belang van het kind om volgens het Rijksvaccinatieprogramma te worden gevaccineerd. De rechters baseerden hun oordeel vaak op medisch wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels is een aantal uitspraken gepubliceerd die betrekking hebben op een coronavaccinatie, waardoor we terughoudend kunnen concluderen dat de rechter hierbij zo’n zelfde maatstaf lijkt te hanteren.

Kinderen tussen 12 en 16 jaar

En wat als het kind wel gevaccineerd wil worden, maar de ouders willen dat niet? Er zijn een paar uitspraken bekend waarin een kind tussen de 12 en 16 jaar oud zelf een verzoek deed om vervangende toestemming van de rechter. Kinderen in deze leeftijdscategorie die zich willen laten vaccineren hebben toestemming nodig van de gezaghebbende ouder(s). Als de toestemming wordt geweigerd, kan het kind zelf naar de rechter stappen, in tegenstelling tot kinderen jonger dan 12 jaar. In alle reeds gepubliceerde uitspraken werd deze toestemming door de rechter verleend vanwege het belang van het kind en het advies van de gezondheidsraad. In het geval van coronavaccinatie bij kinderen houdt de rechter dus rekening met medisch wetenschappelijk onderzoek.

Conclusie: vaak wel toestemming

Terug naar de oorspronkelijke vraag. Als u uw 5- tot 12-jarig kind wilt laten vaccineren, maar de andere gezaghebbende ouder weigert dit, dan kunt u vervangende toestemming vragen van de rechter. Met het oog op de recente uitspraken en de lijn die we zien in de jurisprudentie van vóór de coronacrisis, is het aannemelijk dat de rechter deze toestemming geeft.

Twijfelt u over wat u het beste kunt doen? Neem dan gerust even contact op voor vrijblijvend advies met een van de familierechtadvocaten en mediators van EBH Legal.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Auteur: Jorine van der Heiden 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag

Gepubliceerd op 17 Jan '22
Familierecht Ouderschapsplan Door mr. P. Vellekoop

Sinds 1 april 2009 is het voor ouders met minderjarige kinderen verplicht om in geval van een echtsc...

Familierecht Huwelijkse voorwaarden wijzigen tijdens het huwelijk Door mr. P. Vellekoop

  Echtgenoten die voorafgaand (of tijdens) het huwelijk huwelijkse voorwaarden op laten stel...

Familierecht Samenlevingsovereenkomst of geregistreerd partnerschap? Door mr. P. Vellekoop

Veel stellen die gaan samenwonen en (nog) niet willen trouwen vragen zich af wat zij beter kunnen do...

Neem contact op