EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Verhuizing met kinderen na echtscheiding

Verhuizing met kinderen na echtscheiding

Is het een ouder toegestaan om na een echtscheiding met een minderjarig kind naar een andere woonplaats te verhuizen? Het antwoord op deze vraag is nee, ervan uitgaande dat beide ouders met het gezag over het kind zijn belast. Indien de andere ouder zijn of haar toestemming voor de verhuizing weigert, kan dit geschil aan de rechter worden voorgelegd in het kader van de geschillenregeling ex artikel 1:253a BW. De rechter moet dan beslissen of al dan niet vervangende toestemming wordt gegeven.
De Hoge Raad heeft zich al meerdere keren uitgelaten over dit soort kwesties en ook recent heeft het Gerechtshof in Leeuwarden (uitspraak 9 april 2013, LJN: BZ7834) de criteria waaraan getoetst moet worden weer op een rijtje gezet. De rechter moet een zodanige beslissing nemen als in het belang van de minderjarige wenselijk voorkomt. De belangen van de minderjarige dienen hierbij een eerste overweging te vormen. Conform vaste rechtspraak dient de rechter echter alle omstandigheden van het geval in acht te nemen en alle betrokken belangen af te wegen, waaronder:

 

  • de noodzaak om te verhuizen;
  • de mate waarin de verhuizing is doordacht en voorbereid;
  • de door de verhuizende ouder geboden alternatieven en maatregelen om de gevolgen van de verhuizing voor de minderjarige en de andere ouder te verzachten en/of te compenseren;
  • de mate waarin de ouders in staat zijn tot onderlinge communicatie en overleg;
  • de rechten van de andere ouder en de minderjarige op onverminderd contact met elkaar in hun vertrouwde omgeving;
  • de verdeling van de zorgtaken en de continuïteit van de zorg;
  • de frequentie van het contact tussen de minderjarige en de andere ouder voor en na de verhuizing;
  • de leeftijd van de minderjarige, zijn mening en de mate waarin de minderjarige geworteld is in zijn omgeving of juist extra gewend is aan verhuizingen;
  • de (extra) kosten van de omgang na de verhuizing.

Het belang van het kind staat centraal, maar hoeft niet doorslaggevend te zijn. Het is als verhuizende ouder belangrijk om de beslissing weloverwogen te nemen. De verhuizende ouder moet aan de hand van stukken kunnen aantonen dat hij of zij niet zomaar tot deze beslissing is gekomen en laten zien dat de belangen van het kind en de achterblijvende ouder zoveel mogelijk worden gewaarborgd.

De inhoud van dit blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Indien u vragen heeft of advies wenst, kunt u contact opnemen met mr. P. Vellekoop.

 

Gepubliceerd op 3 Mar '17
Familierecht Een echtscheidingsconvenant Door mr. P. Vellekoop

  Als je besluit te scheiden, kan dat op meerdere manieren geregeld worden: samen met een medi...

Familierecht Wat kost een mediation? Door mr. P. Vellekoop

Wat kost een mediation? In dit blog ga ik in op de verschillende mogelijkheden. Rechtsbijstandver...

Familierecht Erkenning kind, de vervangende toestemming Door mr. P. Vellekoop

Wanneer u als vader of duo-moeder wil dat formeel een familierechtelijke (juridische) band tussen u...

Neem contact op