EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Een foto van een minderjarig kind plaatsen op social media? Let op!

Een foto van een minderjarig kind plaatsen op social media? Let op!

 

Een foto van je kind plaatsen op social media, mag dat altijd? Dit lijkt misschien onschuldig, maar ook kinderen hebben recht op privacy. Bovendien is hiervoor tot een bepaalde leeftijd toestemming vereist van de wettelijke vertegenwoordigers van het kind.

Het kom vaak voor dat ouders foto’s of filmpjes plaatsen van hun kinderen op social media, zoals Facebook en Instagram. Begrijpelijk ook, want als jouw kind zijn of haar zwemdiploma heeft gehaald dan ben je daar als ouder uiteraard ontzettend trots op en wordt dit vaak gedeeld met de buitenwereld door het plaatsen van een foto. Op zich is er niks mis met het plaatsen van een foto. Het probleem is alleen dat in de meeste gevallen de kinderen van wie de foto’s worden geplaatst daar zelf niet van op de hoogte zijn en daar geen toestemming voor hebben gegeven. Dit speelt vooral als het gaat om jonge kinderen. Kinderen hebben echter net als volwassenen recht op privacy. Tot hun zestiende levensjaar beslissen de ouders of zij willen dat er foto’s van hun kinderen op internet staan.

Op het moment dat foto’s worden geplaatst op bijvoorbeeld Facebook, dan verleen je een licentie aan Facebook om deze foto’s te gebruiken en te verspreiden. Op dat moment heb je geen zicht meer op waar deze foto’s eventueel kunnen belanden en voor gebruikt kunnen worden. Dit is ook vaak het punt waar onenigheid over bestaat tussen ouders. De ene ouder wil een foto plaatsen van het kind op social media, maar de andere ouder is het daar niet mee eens.

Gescheiden ouders

Als je bent gescheiden, moet je dan toestemming hebben van de andere ouder om een foto te plaatsen van jullie kind? Het antwoord hierop is ja.

Wanneer ouders zijn gescheiden en beiden het gezag over hun kind hebben, dan moeten beide ouders toestemming geven voor het plaatsen van foto’s en filmpjes op sociale media. Als jouw ex-partner een foto wil plaatsen van jullie kind op internet, dan heeft jouw ex-partner daar dus jouw toestemming voor nodig. Als jouw ex-partner alsnog de foto plaatst zonder jouw toestemming, kan de rechter bevelen dat de foto moet worden verwijderd.

Belang kind

Jonge kinderen weten nog onvoldoende van de privacyaspecten van sociale media en kunnen de gevolgen van het plaatsen van foto’s en filmpjes nog niet overzien. Om die reden wordt het plaatsen daarvan vaak niet in het belang van het kind geacht.

In een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland (ECLI:NL:RBGEL:2020:2521) oordeelde de rechtbank dat een oma foto’s van haar kleinkinderen moest verwijderen, omdat zij hiervoor geen toestemming had van de ouders van de kinderen. Voor het plaatsen van foto’s van minderjarigen onder de leeftijd van 16 jaar, is toestemming vereist van de wettelijke vertegenwoordigers van het kind. De oma had zowel van de moeder als de vader geen toestemming hiervoor en daarom bepaalde de rechter dat de oma alle foto’s van haar kleinkinderen op haar social media kanalen moest verwijderen.

Ook voor grootouders geldt dus: let op bij het plaatsen van foto’s op sociale media van uw kleinkinderen. Wees er zeker van dat de wettelijke vertegenwoordigers van uw kleinkind daar geen bezwaar tegen hebben.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Deze blog is geschreven door Caroline Hansen, student juridisch medewerker bij EBH Legal.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag

Gepubliceerd op 18 Dec '20
Familierecht In welke gevallen kan kinder- of partneralimentatie worden gewijzigd? Door mr. P. Vellekoop

Onlangs nam een oud-cliënte contact met mij op omdat haar ex-echtgenoot had gemaild dat hij voo...

Familierecht Kosten kinderen bij co-ouderschap Door mr. P. Vellekoop

  In steeds meer gevallen kiezen ouders ervoor om na een scheiding in de vorm van een co-ou...

Familierecht Verhuizing met kinderen na echtscheiding Door mr. P. Vellekoop

Is het een ouder toegestaan om na een echtscheiding met een minderjarig kind naar een andere woonpla...

Neem contact op