EBH Legal
Advocaatscore: 9,2
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Strafrecht

Van het kastje naar de muur en weer terug…

Van het kastje naar de muur en weer terug…

Mijn geduld - dat van nature al wat onderontwikkeld is - is weer eens flink op de proef gesteld.

Cliënt belde dat de politie zijn rijbewijs had ingevorderd. Er bleek geen sprake te zijn van rijden onder invloed en ook niet van schade of letsel. Evenmin ging het om een zodanige snelheidsovertreding die volgens de Wegenverkeerswet een invordering van het rijbewijs rechtvaardigt.

Client wilde weer in het bezit komen van zijn rijbewijs en riep om die reden mijn bijstand in. De reden van invordering was onduidelijk. Mij werd medegedeeld dat het rijbewijs was ingevorderd omdat cliënt de veiligheid op de weg ernstig in gevaar had gebracht. Het rijbewijs zou aan de officier van justitie gestuurd worden en ik zou binnen 10 dagen wel horen of cliënt het rijbewijs terug zou krijgen of niet. De toon was gezet; tijd om in actie te komen.

Alle van belang zijnde omstandigheden heb ik schriftelijk uiteengezet richting de officier van justitie met het verzoek het rijbewijs aan cliënt terug te geven. Het verzoek werd niet alleen naar de officier van justitie, maar ook naar het CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie) in Utrecht gestuurd. Een medewerker van het openbaar ministerie liet mij weten dat mijn verzoek was ontvangen en dat het rijbewijs was doorgestuurd naar het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).

Een medewerker van het CBR gaf aan dat het rijbewijs niet was ontvangen en stuurde mij terug naar het openbaar ministerie. Het openbaar ministerie verwees mij naar het CVOM en het CVOM wees weer naar het CBR. Na vele telefoongesprekken kreeg ik te horen dat het CBR het rijbewijs weer had teruggestuurd naar het openbaar ministerie en dat ik het openbaar ministerie daarover kon bellen. Het openbaar ministerie had het rijbewijs inderdaad ontvangen van het CBR, en het rijbewijs zou de volgende dag met mijn verzoek naar het CVOM worden gestuurd. Het verzoek was al naar het CVOM gestuurd, maar dat ter zijde.

Na een flinke reis met de nodige tussenstops bevindt het rijbewijs zich inmiddels weer in de portemonnee van cliënt.

De inhoud van dit blog is algemeen van aard. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Gepubliceerd op 30 Jun '17
Strafrecht Het ware verhaal achter het bericht Door mr. N. Stolk

Het ware verhaal achter het bericht “Vrijspraak voor wegpiraat” In het Algemeen Dagbl...

Strafrecht Het leven begint bij 40 Door mr. N. Stolk

Een aantal jaar geleden had ik een dag piket en trof ik aan het politiebureau een man die verdacht w...

Strafrecht Een wereld van verschil Door mr. N. Stolk

Tegenover me zit een man van middelbare leeftijd aan een dubbele espresso. Hij draagt een pak en aan...

Neem contact op