EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Strafrecht

Sepotbeslissing ontvangen? Alles wat je moet weten!

De meest gestelde vragen en antwoorden op een rij:
Sepotbeslissing ontvangen? Alles wat je moet weten!

 

1. Wat is een sepotbeslissing?

Een sepotbeslissing is een beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om iemand niet, of niet verder strafrechtelijk te vervolgen. Het wordt ook wel een “kennisgeving van niet verdere vervolging” genoemd. In de meeste gevallen ontvang je rechtstreeks van de officier van justitie een sepotbrief. Als de politie een sepotbrief stuurt, dan noemen we dat een politiesepot. In dit geval heeft de politie de zaak met de officier van justitie besproken en is na dit overleg met de officier van justitie besloten te seponeren.

2. Waarom is de zaak geseponeerd?

In de sepotbeslissing lees je de reden/grond/code van de sepotbeslissing. Zo kan het zijn dat in de beslissing staat dat je ten onrechte als verdachte bent aangehouden of dat er onvoldoende bewijs is. Kort gezegd komen deze gronden erop neer dat het OM de kans op een bewezenverklaring/veroordeling door een strafrechter niet groot genoeg acht om met de strafzaak verder te gaan.

Het is goed om te weten dat als een zaak op grond van deze redenen wordt geseponeerd, dit een technisch sepot betreft.  

Let op: Het OM verstuurt ook veel sepotbeslissingen waarop een andere grond, bijvoorbeeld “gewijzigde omstandigheden” staat vermeld. Kort gezegd betekent dit dat het OM vindt dat er wel voldoende is om te komen tot een bewezenverklaring/veroordeling door de strafrechter, maar om andere redenen beslist de zaak ter zijde te leggen en jou niet (verder) te vervolgen. Dit betreft een beleidssepot.

3. Wat is het verschil tussen een technisch sepot en een beleidssepot?

Als het OM op grond van het onderzoek tot de conclusie komt dat er onvoldoende uitzicht is op een veroordeling, dan volgt er een technisch sepot.

Vindt het OM dat een veroordeling door een rechter technisch haalbaar is, maar gaat het OM om andere redenen toch niet verder gaat met de strafzaak, dan volgt er een beleidssepot.

Wij zien vaak dat het OM zaken met een beleidssepot afdoet, terwijl een technisch sepot gepast en geboden is. Juist omdat de verschillen in consequenties groot zijn, ondernemen we vaak actie op dit punt.

4. Ik ben het niet eens met de sepotgrond die in de sepotbeslissing staat. Wat nu?

Vaak vragen wij aan het OM de sepotgrond/sepotcode te wijzigen. Aan de hand van het dossier met daarin alle verklaringen/resultaten die het onderzoek heeft opgeleverd, maken we een brief aan het OM waarin we beargumenteerd en onder verwijzing naar de bewijsmiddelen, feiten en omstandigheden verzoeken de zaak op een andere grond/code af te doen. We zien vaak dat het OM zaken ten onrechte met een beleidssepot afdoet. In die zaken vragen we om een technisch sepot.

5. Wat betekent een voorwaardelijke sepotbeslissing?

Dit betekent dat het OM voorwaarden stelt en dat als verdachte deze voorwaarden naleeft, de vervolging wordt uitgesteld. Aan deze voorwaardelijke sepotbeslissing is altijd een proeftijd verbonden. Voorwaarde kan o.a. zijn dat je gedurende de proeftijd geen strafbare feiten pleegt. Besef goed dat als je een voorwaardelijke sepotbeslissing ontvangt, dit betekent dat het OM meent dat sprake zou zijn van een succesvolle vervolging en een veroordeling door een strafrechter. We zien vaak dat bewijstechnisch zwakke zaken worden afgedaan met een voorwaardelijke sepotbeslissing, terwijl een  technisch sepot op zijn plaats is.

6. Komt een sepot op mijn strafblad te staan?

Ja, de grond waarop is geseponeerd wordt doorgegeven aan de justitiële documentatiedienst en komt op jouw strafblad te staan. Ook in dit verband is het dus van belang goed op te letten wat voor soort sepotbeslissing jij hebt ontvangen en je actie onderneemt als je het niet eens bent met de sepotbeslissing die jij hebt ontvangen.

Als er wordt geseponeerd op “ten onrechte als verdachte aangemerkt”, dan wordt het feit verwijderd uit het documentatieregister.

7. Heb ik recht op schadevergoeding na een sepotbeslissing?

Als het een technisch sepot betreft, kun je aanspraak maken op een schadevergoeding. Gaat het om een beleidssepot, dan kan verzocht worden de sepotgrond te wijzigen, waarna er alsnog een technisch sepot kan volgen. Als de officier van justitie weigert de grond te wijzigen, dan kunnen we aan de rechter vragen de schade te vergoeden als wij menen dat als de zaak aan de rechter voorgelegd zou zijn, dit hoogstwaarschijnlijk niet in een veroordeling had geresulteerd.

Heb je een andere vraag over een sepotbeslissing of wens je advies of bijstand op dit gebied, neem dan gerust contact met ons op.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Heb je een andere vraag over een sepotbeslissing of wens je advies of bijstand? We helpen je graag!

Gepubliceerd op 12 Dec '23
Strafrecht Hoe is het nu in de gevangenis? Door mr. N. Stolk

  Na het bezoeken van tientallen gedetineerden in gevangenissen verspreid over het land en m...

Strafrecht Art. 12 Sv procedure: 10 vragen & antwoorden Door mr. N. Stolk

  1. Wat is een art. 12 Sv procedure? Als de officier van justitie besluit een strafbaar...

Strafrecht Hoe kun je iemand bijstaan als je weet dat hij het heeft gedaan? Door mr. N. Stolk

  Dit blijft toch wel de meest gestelde vraag aan mij. Vaak zeg ik dan:  “Stel...

Neem contact op