EBH Legal
Advocaatscore: 9,2
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Partneralimentatie nog aftrekbaar na 1 januari 2020?

Partneralimentatie nog aftrekbaar na 1 januari 2020?

 

Per 1 januari 2020 krijgen degenen die partneralimentatie betalen of ontvangen te maken met belangrijke wettelijke en fiscale wijzigingen.

Beperking aftrekbaarheid partneralimentatie

Partneralimentatie is voor de betaler aftrekbaar en voor de ontvanger belast met inkomstenbelasting. Tot 1 januari 2020 is de alimentatie aftrekbaar tegen hetzelfde tarief als waarin je inkomstenbelasting betaalt. Voor inkomens boven € 68.000,-- betekent dit dat de betaalde partneralimentatie kan worden afgetrokken tegen een tarief van 51,75%. Per 1 januari 2020 gaat dit veranderen: de aftrekbaarheid van de partneralimentatie wordt afgebouwd naar 46% in 2020, 43% in 2021, 40% in 2022 en uiteindelijk 37% vanaf 2023. Zeker voor de hogere alimentaties en de betalers met hogere inkomens heeft dit grote gevolgen en is het maar de vraag of de vastgestelde of afgesproken alimentatie nog langer op te brengen is. Bij een partneralimentatie van € 1.000,-- bruto per maand krijg je nu nog in de hoogste schijf (afgerond) € 520,-- terug en betaal je dus € 480,-- netto. Straks wordt dat met een aftrek van 37% dus € 630,-- netto, een verschil van € 150,-- netto per maand. Afhankelijk van jouw financiële situatie kan het dus de moeite waard zijn om de partneralimentatie aan te laten passen.

Kortere alimentatietermijn

Verder wordt met ingang van 1 januari de maximale termijn voor partneralimentatie ingekort. De termijn is nu nog maximaal 12 jaar, maar wordt aanzienlijk korter. De maximale alimentatieduur is vanaf 1 januari 2010 afhankelijk van de duur van het huwelijk en de vraag of de alimentatieontvanger de zorg heeft voor kinderen jonger dan 12 jaar. Daarnaast gelden er nog 2 uitzonderingen voor ouderen. Mijn collega Myrna van Wijk heeft hier al eerder een blog over geschreven: https://www.ebhlegal.nl/blog/partneralimentatie-leuker-kunnen-we-het-niet-maken-wel-korter

Wil je nog aanspraak maken op de lange alimentatietermijn van 12 jaar? Zorg dan dat het verzoek tot echtscheiding of, als je al gescheiden bent, het verzoek om partneralimentatie vóór 1 januari 2020 is ingediend.

Wettelijke indexering: 2,5%

Tenslotte worden alle vastgestelde en afgesproken alimentaties zoals ieder jaar geïndexeerd. Het percentage per 1 januari 2020 bedraagt 2,5%. Het is de bedoeling dat de alimentatiebetaler deze verhoging zelf doorvoert, maar het kan natuurlijk nooit kwaad als de alimentatieontvanger hem of haar daar even op attendeert!

Heb je zelf een vraag over partneralimentatie? Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek  (info@ebhlegal.nl). Wij staan graag voor je klaar!

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag

Gepubliceerd op 12 Nov '19
Familierecht Ouderschapsplan Door mr. P. Vellekoop

Sinds 1 april 2009 is het voor ouders met minderjarige kinderen verplicht om in geval van een echtsc...

Familierecht Kan ik wel scheiden nu de rechtbank gesloten is? Door mr. P. Vellekoop

Zoals bijna alle branches, hebben ook de rechtspraak en de advocatuur hun manier van werken aangepas...

Familierecht Partneralimentatie uit de praktijk: Dankzij WhatsApp- berichten en tatoeage geen partneralimentatie Door mr. P. Vellekoop

De man en de vrouw zijn ruim 11 jaar met elkaar getrouwd als eind 2015 de echtscheiding tussen hen b...

Neem contact op