EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Strafrecht

OM-zitting; de 10 meest gestelde vragen

rechtzitting
OM-zitting; de 10 meest gestelde vragen

1. Wat gebeurt er op een OM-zitting?

Een OM-zitting is een zitting bij het Openbaar Ministerie. Op een OM-zitting bespreekt een officier van justitie of een medewerker van het Openbaar Ministerie de strafzaak met jou als verdachte. Aan het einde van de zitting wordt aan jou een voorstel gedaan om de zaak zonder tussenkomst van een rechter af te doen door middel van een strafbeschikking. Op een OM-zitting neemt het Openbaar Ministerie dus eigenlijk de rol van de rechter over.

2. Hoe kan ik me voorbereiden op een OM-zitting?

Als je een oproep voor een OM-zitting hebt gekregen, dan is ons advies direct contact op te nemen met een advocaat gespecialiseerd in strafrecht. We kunnen namelijk het dossier voor je opvragen, dit bestuderen en met jou bespreken. In het dossier zitten alle verklaringen die de politie gedurende het opsporingsonderzoek heeft opgesteld. Als we dit dossier hebben ontvangen, laten we dat aan je weten en verstrekken we - als je dat wilt - aan jou een kopie van het dossier. We bekijken dan met elkaar of in het dossier mogelijk van belang zijnde stukken missen of dat er omstandigheden zijn die een andere licht op de zaak werpen. We zullen de zitting goed met je voorbereiden zodat je goed voorbereid op de OM-zitting verschijnt.

3. Mag ik een advocaat meenemen naar een OM-zitting?

Ja, ons advies is om van dit recht ook gebruik te maken. Juist omdat er op een OM-zitting geen rechter aan te pas komt en het aanvaarden van een strafbeschikking gevolgen voor jouw toekomst heeft, adviseren we je van dit recht gebruik te maken. Een advocaat gespecialiseerd in strafrecht weet wat je rechten zijn en zal op een OM-zitting ook namens jou het woord voeren en zo nodig een tegenvoorstel formuleren om de zaak af te doen. Ook kunnen wij je adviseren wel of niet akkoord te gaan met het voorstel waarmee het openbaar ministerie de zaak - buiten de rechter om - wenst af te doen.

Vragen over een OM-zitting of behoefte aan juridisch advies? Laat je gegevens achter voor een gratis telefonisch of persoonlijk intakegesprek.

4. Hoe lang duurt een OM-zitting?

Afhankelijk van het feit waarvan je wordt verdacht, je persoonlijke omstandigheden en of je advocaat veel punten naar voren brengt op de zitting, is onze ervaring dat een OM-zitting gemiddeld zo’n 20 minuten duurt. De voorbereiding van de zitting zal dan ook meer tijd in beslag nemen dan de OM-zitting zelf.

5. Komt de strafbeschikking op mijn strafblad?

De strafbeschikking wordt inderdaad op je strafblad geregistreerd onder de afkorting “SB”. Als je niet tijdig tegen de strafbeschikking verzet instelt, dan staat je schuld vast en komt het feit op je strafblad te staan.

6. Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met het voorstel op de OM-zitting?

Als je het niet eens bent met het voorstel dat op de OM-zitting aan jou wordt gedaan, dan kun je binnen 14 dagen verzet instellen bij de rechtbank. De rechter gaat dan jouw zaak behandelen. Je ontvangt dan na verloop van tijd een oproep (dagvaarding) om op een zitting op de rechtbank te verschijnen. Op die zitting gaat de rechter dan jouw zaak behandelen en doet de rechter een uitspraak in jouw zaak.

7. Kan ik op de OM-zitting ook een voorwaardelijke straf krijgen?

Nee, alleen een rechter kan een voorwaardelijke straf opleggen en op een OM-zitting komt er geen rechter aan te pas.

8. Wat voor straf kan ik krijgen op een OM-zitting?

Het Openbaar Ministerie hanteert net als de rechtbank bepaalde richtlijnen die kunnen dienen als indicatie van de op te leggen straf. Nadat we je dossier hebben gelezen en we alle van belang zijnde omstandigheden weten, kunnen we je een inschatting geven met welke straf je rekening moet houden. We kunnen in overleg met elkaar ook een tegenvoorstel formuleren, dat wij namens jou op de OM-zitting naar voren brengen.

9. Adviseren jullie weleens niet akkoord te gaan met een voorstel op een OM-zitting?

Dat komt zeker voor. Zeer regelmatig komt het voor dat op een OM-zitting blijkt dat het bewijs te mager is. Als dat geval zich voordoet, zullen we tijdens de OM-zitting vooruitlopen op een vrijspraak door een rechter en vragen we om de OM-zitting de zaak tegen jou te seponeren. Het OM beslist vervolgens of de zaak geseponeerd wordt of niet. Als het OM niet bereid is de zaak te seponeren, dan bespreken we de voor- en nadelen van het niet accepteren van een aanbod op een OM-zitting waarna je een weloverwogen keuze kunt maken om ofwel het aanbod alsnog te accepteren of de zaak aan de rechter voor te leggen. Uiteraard zullen we je dan ook op de zitting bij de rechter met raad en daad bijstaan.

10. Wat kost het om een advocaat in te schakelen voor een OM-zitting?

Dat is afhankelijk van diverse factoren. Als je een oproep voor een OM-zitting hebt gekregen, dan horen we het graag van je en bespreken we met jou de mogelijkheden voor bijstand in jouw zaak. Wellicht kom je in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand of komen we een vast tarief overeen. In een persoonlijk gesprek kunnen we deze mogelijkheden bespreken en afspraken hierover maken.

Heb je een andere vraag over een OM-zitting of heb je behoefte aan advies of juridische bijstand? Het 1e telefonische gesprek is altijd gratis! Bel Nancy vrijblijvend op 06 22 633 844 of plan een gratis telefonisch intakegesprek in.

 

Gepubliceerd op 16 Mar '23
Strafrecht Dagvaarding ontvangen? Wat nu? Door mr. N. Stolk

Als je een dagvaarding van de officier van justitie hebt ontvangen, neem dan direct contact op met e...

Strafrecht Van het kastje naar de muur en weer terug… Door mr. N. Stolk

Mijn geduld - dat van nature al wat onderontwikkeld is - is weer eens flink op de proef gesteld....

Strafrecht Hoe kun je iemand bijstaan als je weet dat hij het heeft gedaan? Door mr. N. Stolk

  Dit blijft toch wel de meest gestelde vraag aan mij. Vaak zeg ik dan:  “Stel...

Neem contact op