Een werkstraf is naast de gevangenisstraf en een geldboete een hoofdstraf die de rechter of het Openbaar Ministerie aan je kan opleggen. Dit houdt in dat je moet gaan werken zonder dat je daarvoor wordt betaald. Je doet op deze manier iets terug voor de samenleving.
Nadat de veroordeling onherroepelijk is - dat wil zeggen dat de uitspraak “definitief” is- wordt dit doorgegeven aan het CJIB, het Centraal Justitieel Incassobureau. Het CJIB informeert de Reclassering, waarna er een uitnodiging van de Reclassering voor een intakegesprek volgt. Tijdens dit intakegesprek met de Reclassering worden o.a. je persoonlijke situatie besproken en worden de regels waar je je aan dient te houden uitgelegd. Na dit eerste gesprek volgt er vaak een tweede gesprek op het werkstrafproject.
Een werkstrafproject is een maatschappelijke organisatie waar je nuttig werk kunt doen. Denk hierbij aan een dierenasiel, een ziekenhuis of een gemeente.
In sommige gevallen kan de werkstraf in het weekend worden verricht. Als het je wens is om de werkstraf in het weekend uit te voeren, bespreek dit dan met de reclassering.
Nee, de Reclassering bepaalt waar de werkstraf wordt uitgevoerd. De Reclassering probeert wel zo veel mogelijk rekening te houden met je persoonlijke situatie.
Als je bijvoorbeeld te laat komt of je meld je niet af voor een werkdag, dan geeft de Reclassering je een officiële waarschuwing. Als je je daarna weer niet aan de afspraken houdt, dan stuurt de Reclassering je zaak retour naar de rechtbank of het Openbaar Ministerie. Vervolgens kan dan beslist worden de werkstraf om te zetten in vervangende hechtenis. In geval van o.a. agressie, bedreiging of gebruik van alcohol en drugs wordt de zaak -zonder waarschuwing- direct teruggestuurd aan de rechtbank of het Openbaar Ministerie.
Ja, als je een brief “kennisgeving omzetting” ontvangt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een gespecialiseerd strafrechtadvocaat voor het indienen van een bezwaarschrift. Let op! Dit bezwaarschrift moet ingediend worden bij de rechtbank binnen 14 dagen nadat de kennisgeving omzetting aan je bekend is geworden.
Heb je vragen op het gebied van strafrecht? We helpen je graag!
Een aantal jaar geleden had ik een dag piket en trof ik aan het politiebureau een man die verdacht w...
Niet de wekker, maar een telefoontje van de piketcentrale maakt me deze ochtend wakker. Er is op dez...
1. Wat gebeurt er op een OM-zitting? Een OM-zitting is een zitting bij het Openbaar Ministerie. O...