“You have the right to remain silent.
Anything you say, can and will be used against you in a court of law”
In films en series horen we deze tekst vaak voorbij komen, maar hoe zit dat in Nederland? Wat kan en mag de politie doen nadat je als verdachte van een strafbaar feit bent aangehouden en wat zijn je rechten op dat moment?
Als je als verdachte wordt aangehouden en wordt meegenomen naar het politiebureau, merk je snel dat je in een andere wereld terecht bent gekomen. Je moet je telefoon inleveren, er wordt een foto van je gemaakt, je vingerafdrukken worden afgenomen, je veters gaan uit je schoenen en je komt terecht in een kleine ruimte die je het liefst zo snel mogelijk weer verlaat.
Weet dat je op dat moment rechten hebt:
Je hebt het recht om te weten van elk strafbaar feit je wordt verdacht;
Je hebt het recht om te zwijgen. Je hoeft de vragen van de politie niet te beantwoorden;
Je hebt het recht om voordat de politie je verhoort, vertrouwelijk met een advocaat te praten;
Je hebt het recht om je tijdens het verhoor bij te laten staan door een advocaat;
Je hebt het recht om de stukken in te zien, als die er zijn.
Ons advies: bespreek je situatie met een advocaat gespecialiseerd in strafrecht, voordat je vragen van de politie beantwoordt. Je verklaring die je tijdens het politieverhoor aflegt, wordt namelijk toegevoegd aan het dossier dat de politie samenstelt en je verklaring zal gedurende het gehele strafproces in dit dossier blijven zitten. De rechter zal uiteindelijk op basis van dit dossier, waarin dus ook je verklaring zit, een beslissing nemen. Het is dan ook in het belang van jou als verdachte dat je goed bedenkt of je wel of niet een verklaring gaat afleggen. En als je een verklaring gaat afleggen, moet je goed weten wat je verklaart. Een advocaat gespecialiseerd in strafrecht kan je daarbij adviseren en je met raad en daad bijstaan.
Als je thuis een brief van de politie ontvangt waaruit blijkt dat je wordt uitgenodigd voor een verhoor als verdachte, neem dan meteen contact op met een advocaat, zodat je met je advocaat jouw situatie en strategie kan bespreken, voordat je een verklaring bij de politie aflegt.
https://www.ebhlegal.nl/blog/uitnodiging-voor-verhoor-op-politiebureau-ontvangen-wat-nu.
Heb jij behoefte aan bijstand van een specialist?
Ons advies: Neem contact op met een advocaat die gespecialiseerd is in strafrecht. Bespreek je situa...
“You have the right to remain silent. Anything you say, can and will be used agai...
Als je rijbewijs is ingevorderd, moet de officier van justitie binnen 10 dagen beslissen o...