EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Met je kind op vakantie in coronatijd

Kan dit zomaar en heb je daar toestemming van je ex voor nodig?
Met je kind op vakantie in coronatijd

 

Of er nu sprake is van een pandemie of niet, in het geval van gezamenlijk gezag is de toestemming van de ex-partner altijd nodig voor een vakantie met je kind. De ex-partner moet worden geïnformeerd over de bestemming en de data waarop je weg gaat. Als je geen toestemming hebt gevraagd (of niet hebt gekregen) en je gaat toch op vakantie met je kind, dan is er sprake van onttrekking aan het gezag van de ex-partner en kinderontvoering.

Toestemming vragen en krijgen is stap 1, stap 2 is dat je dit ook aan kunt tonen. Zeker bij een vliegvakantie wordt hier door de Marechaussee op gecontroleerd. Het is daarom aan te bevelen het daarvoor bestemde toestemmingsformulier in te laten vullen en te laten ondertekenen, vergezeld met een kopie van een geldig identiteitsbewijs van je ex-partner.

Mocht je als ouder het eenhoofdig gezag hebben, zorg dan dat je dit aan kunt tonen door middel van een van de volgende uittreksels:

  • Uittreksel BRP van het kind met de oudergegevens;

  • Uittreksel BRP van de gezaghebbende ouder met de burgerlijke staat van deze ouder;

  • Uittreksel uit het gezagsregister.

Vervangende toestemming (in geval van een negatief reisadvies)

Het komt helaas regelmatig voor dat een ex-partner weigert toestemming te geven voor een vakantie met een kind. Als dat het geval is, dan kunnen wij namens jou om vervangende toestemming vragen aan de (voorzieningen)rechter. In het geval de rechtbank de toestemming verleent, dan vervangt deze uitspraak als het ware de toestemming van de ex-partner.

Ook in de huidige coronaperiode worden dergelijke verzoeken tot vervangende toestemming gedaan, zowel naar gebieden die groen/geel kleuren op de kaart als naar bestemmingen waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt.

De Rechtbank Den Haag heeft recent overwogen dat als er sprake is van een negatief reisadvies (oranje/rood), over het algemeen geldt dat geen vervangende toestemming wordt verleend.

Een reis naar een gebied met een negatief reisadvies kan ertoe leiden dat ziektekosten niet worden vergoed of dat de al onstabiele situatie ter plekke verder escaleert en terugkeer naar Nederland niet of nauwelijks meer mogelijk is. Het argument dat kinderen een (aanzienlijk) lagere kans hebben om met het coronavirus besmet te worden dan wel er ziek van te worden, doet daar niets aan af. Bovendien weegt mee dat een kind zowel bij aankomst als bij terugkomst van vakantie geconfronteerd kan worden met een verplichte quarantaine periode, hetgeen zeker voor kinderen absoluut onwenselijk is.

Krijg je geen toestemming van je ex-partner voor een (al geplande) vakantie of twijfel je juist wat je moet doen met een verzoek tot toestemming, neem contact met ons op voor vrijblijvend advies of indien noodzakelijk voor een procedure.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

auteur mr A.A. van den Berg (niet meer in dienst)

Wil je meer weten over dit onderwerp? We helpen je graag

Gepubliceerd op 27 Jul '21
Familierecht Mijn ex geeft geen toestemming voor een vakantie met de kinderen naar het buitenland. Wat nu? Door mr. P. Vellekoop

Nu de zomervakantie is aangebroken, ontstaan weer regelmatig geschillen als een ouder met een minder...

Familierecht Mediation als u gaat scheiden: samen naar een mediator of allebei een eigen advocaat? Door mr. P. Vellekoop

De beslissing om te scheiden is moeilijk, doet pijn en gaat meestal gepaard met heftige emoties. De...

Familierecht In welke gevallen kan kinder- of partneralimentatie worden gewijzigd? Door mr. P. Vellekoop

Onlangs nam een oud-cliënte contact met mij op omdat haar ex-echtgenoot had gemaild dat hij voo...

Neem contact op