EBH Legal
Advocaatscore: 9.3
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Kosten kinderen bij co-ouderschap

Kosten kinderen bij co-ouderschap

 

In steeds meer gevallen kiezen ouders ervoor om na een scheiding in de vorm van een
co-ouderschap voor de kinderen te zorgen. De kinderen verblijven dan de helft van de tijd bij ieder van de ouders. Wat kan je in zo’n geval afspreken over de verdeling van de kosten van de kinderen?

Traditionele kinderalimentatie

Allereerst kan je kiezen voor een traditionele kinderalimentatie. Voorbeeld: de vader betaalt een kinderalimentatie aan de moeder en de moeder voldoet vanuit die bijdrage (en haar eigen aandeel en de kinderbijslag) alle kosten van de kinderen, met uitzondering van de dagelijkse kosten die de vader in zijn gezin maakt zoals boodschappen, gas, water en licht en de kosten voor bijvoorbeeld uitjes en vakanties. De moeder betaalt bijvoorbeeld alle schoolkosten, kleding, sport, hobby’s etc. Deze regeling kan prima werken maar doet niet altijd recht aan de situatie waarin de ouders 50/50 voor de kinderen zorgen. De andere ouder, in het voorbeeld de vader, doet namelijk ook soms uitgaven als de kinderen bij hem zijn en wil ook graag zicht houden op hoe zijn bijdrage wordt besteed.

Kinderrekening

Steeds vaker wordt voor een kinderrekening gekozen. De ouders stellen vast welk bedrag nodig is om alle kosten van de kinderen te kunnen voldoen. Dat kunnen ouders zelf proberen in te schatten, maar kan ook berekend worden door een advocaat of mediator. Een deel van de totale kosten wordt uitgegeven in het eigen gezin van de vader en moeder zoals boodschappen, gas, water en licht en de kosten voor bijvoorbeeld uitjes en vakanties. Dit zijn de zogenaamde verblijfskosten. Het andere deel, de verblijfsoverstijgende kosten zoals schoolkosten, kleding, sport, hobby’s, kapper, kinderopvang etc., wordt betaald vanaf een gezamenlijke kinderrekening. Beide ouders storten naar rato van draagkracht een bijdrage op de kinderrekening en ook de kinderbijslag kan naar deze rekening worden overgemaakt. Vervolgens kan ieder van de ouders met een eigen pinpas de kosten van de kinderen betalen. Op deze manier houden beide ouders het overzicht en kan makkelijk bijgestuurd worden als er te weinig of teveel saldo op de kinderrekening staat. Overigens kan het wel zo zijn dat de ouder die het meeste verdient nog een bijdrage in de verblijfskosten aan de andere ouder moet betalen. Dat is met name het geval als de inkomensverschillen groot zijn.

Meer weten over dit onderwerp? Neem gerust even contact op met een van de familierechtadvocaten en mediators van EBH Legal. Zij staan u graag te woord!

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag

Gepubliceerd op 9 Nov '21
Familierecht Zonder toga op de rechtbank Door mr. P. Vellekoop

Vorige week was ik op de rechtbank in Den Haag. Ik had een oproep ontvangen om op een zitting te ver...

Familierecht Ouderschapsplan Door mr. P. Vellekoop

Sinds 1 april 2009 is het voor ouders met minderjarige kinderen verplicht om in geval van een echtsc...

Familierecht Gezag over minderjarig kind Door mr. P. Vellekoop

  In de meeste gevallen hebben ouders samen het gezag over hun minderjarige kinderen. Maar s...

Neem contact op