EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Mijn ex geeft geen toestemming voor een vakantie met de kinderen naar het buitenland. Wat nu?

Mijn ex geeft geen toestemming voor een vakantie met de kinderen naar het buitenland. Wat nu?

Nu de zomervakantie is aangebroken, ontstaan weer regelmatig geschillen als een ouder met een minderjarig kind naar het buitenland op vakantie wil gaan. Het komt namelijk voor dat de ene ouder de andere ouder geen toestemming geeft voor een buitenlandse vakantie met de kinderen of het aanvragen van een identiteitsbewijs voor de kinderen waardoor men niet naar het buitenland kan reizen. Wat kun je hieraan doen? In deze blog lees je daar meer over.

Gezamenlijk gezag

Veel ouders zijn belast met het gezamenlijk gezag over hun minderjarige kinderen. Ook nadat zij zijn gescheiden of uit elkaar zijn. Het gezamenlijk gezag heeft tot gevolg dat de ouders (belangrijke) beslissingen over de kinderen samen moeten nemen en elkaar daarover moeten raadplegen. Zo dus ook als een van de ouders met de kinderen naar het buitenland op vakantie wil gaan of wanneer een (nieuw) identiteitsbewijs voor de kinderen moet worden aangevraagd.

Paspoort of identiteitsbewijs en toestemmingsformulier

Voor het reizen met minderjarige kinderen naar het buitenland en het aanvragen van een reisdocument voor minderjarige kinderen is het vereist om een door beide ouders ondertekend toestemmingsformulier te hebben. Met een door beide ouders ondertekend toestemmingsformulier kan namelijk worden aangetoond dat beide ouders toestemming geven voor de buitenlandse vakantie met of het aanvragen van een paspoort of identiteitsbewijs voor de kinderen.

Het toestemmingsformulier voor het reizen met minderjarige kinderen naar het buitenland kan worden gedownload via https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

Het toestemmingsformulier voor het aanvragen van een reisdocument kan worden opgevraagd bij de gemeente waar de kinderen staan ingeschreven.

Geen toestemming van de andere ouder. Wat nu?

Vaak lukt het de ouders om over de buitenlandse vakanties met of het aanvragen van een paspoort of identiteitsbewijs voor de kinderen afspraken met elkaar te maken, maar er zijn vanzelfsprekend ook gevallen waarin de ouders dit niet lukt. Dit kan voor de ouder die met de kinderen op een buitenlandse vakantie wil gaan, maar ook voor de kinderen zelf, erg vervelend zijn. Gelukkig biedt de wet in dit soort gevallen een uitkomst.

De ouder die met de kinderen op een buitenlandse vakantie wil gaan of een identiteitsbewijs voor hen wil aanvragen, maar hiervoor geen toestemming van de andere ouder krijgt, kan de rechtbank namelijk om vervangende toestemming verzoeken.

Na ontvangst van een verzoek tot vervangende toestemming zal normaal gesproken een zitting plaatsvinden. De rechtbank zal vervolgens beslissen of wel of geen vervangende toestemming wordt gegeven. Een ouder moet hele goede gronden hebben om tot een afwijzing van het verzoek te kunnen komen. Indien de vervangende toestemming wordt gegeven, dan vervangt die toestemming de toestemming van de weigerende ouder. De toestemming van de betreffende ouder of een door beide ouders ondertekend toestemmingsformulier is in zo’n geval dus niet meer nodig. De ouder die met de kinderen op een buitenlandse vakantie wil gaan of een identiteitsbewijs voor hen wil aanvragen kan dan dus gewoon met toestemming van de rechter met de kinderen op vakantie gaan of een identiteitsbewijs voor hen aanvragen.

Proceskostenveroordeling

Ouders die een verzoek om vervangende toestemming bij de rechtbank willen indienen, vragen zich regelmatig af of het mogelijk is om hun proceskosten (advocaatkosten en griffierechten) in verband met de procedure voor rekening van de andere ouder te laten komen. In het familierecht komen de proceskosten die gepaard gaan met een procedure doorgaans voor een ieders eigen rekening en zo dus ook in geval van een procedure tot vervangende toestemming. In bepaalde gevallen wordt hierop wel eens een uitzondering gemaakt. In een recente zaak wilde de vader de moeder jaar na jaar zonder geldige reden geen toestemming geven voor een buitenlandse vakantie met de minderjarige kinderen. De herhaaldelijke onredelijke houding van de vader maakte in dit geval dat de rechtbank een uitzondering op zijn plek vond en daarom veroordeelde zij de vader in de proceskosten van de moeder.

Advies of hulp nodig?

Krijgt u geen toestemming voor een buitenlandse vakantie met of het aanvragen van een identiteitsbewijs voor de kinderen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen aan de inhoud geen rechten worden ontleend.
Oorspronkelijke auteur: mr. M.N.C. Zuiderwijk

Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag

Gepubliceerd op 25 Jul '19
Familierecht Einde alimentatieplicht bij trouwen of samenwonen Door mr. P. Vellekoop

Op grond van de wet eindigt de verplichting tot het betalen van partneralimentatie wanneer de onderh...

Familierecht Partneralimentatie nog aftrekbaar na 1 januari 2020? Door mr. P. Vellekoop

  Per 1 januari 2020 krijgen degenen die partneralimentatie betalen of ontvangen te maken met...

Familierecht Mogen kinderen van 12 jaar en ouder zelf kiezen bij welke ouder zij na een scheiding gaan wonen? Door mr. P. Vellekoop

Vaak bestaat bij mijn klanten het idee dat kinderen van 12 jaar en ouder zelf mogen kiezen bij welke...

Neem contact op