EBH Legal
Advocaatscore: 9.3
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Ruimtelijk bestuursrecht & Milieurecht

Digitale bekendmakingen: mis ze niet!

Digitale bekendmakingen: mis ze niet!

 

In het omgevingsrecht is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de bekendmaking van de besluiten die de overheid neemt. De bezwaartermijn is immers gekoppeld aan de bekendmaking. U wilt deze dus niet missen. Wist u dat de overheid besluiten ook digitaal bekend maakt? Dit gebeurt via de website www.overheid.nl. Ook op de gemeentelijke website worden plannen en besluiten gepubliceerd. Veel mensen zijn nog niet bekend met de attenderingsservice die de overheid biedt. Als u zich hier op abonneert, krijgt u automatisch een bericht in uw e-mailbox als er een besluit wordt genomen dat op uw omgeving betrekking heeft. U kunt zich voor deze e-mailsservice inschrijven via www.overheid.nl. Vervolgens klikt u op “aankondigingen over uw buurt” en dan op “attenderingsservice”. Na het invullen van uw gegevens kunt u aangeven welke informatie u wilt ontvangen (bijvoorbeeld informatie rondom een bepaald adres zoals omgevingsvergunningen of verkeersbesluiten, voorlichting voor de hele gemeente, publicaties van bestemmingsplannen of beleid voor de hele gemeente). Daarbij kunt u zelf bepalen binnen welke straal u berichten wilt ontvangen die betrekking hebben op een adres in de gemeente (bijvoorbeeld 250 meter of 3000 meter rondom uw woning of bedrijf). Ook kunt u de organisaties selecteren van wie u berichten wilt ontvangen (bijvoorbeeld gemeenten, provincies of waterschappen).

Nog niet alle overheidsorganisaties publiceren alles via www.overheid.nl. Traditionele publicatie in een huis-aan-huisblad of in de regionale of landelijke dagbladen vindt ook nog plaats. Maar de plaatselijke krant wordt niet altijd bezorgd en de overheid gaat steeds meer digitaal doen. Door middel van een wetswijziging (de Wet elektronische publicaties) zal de verplichting om in gedrukte media te publiceren, uiteindelijk komen te vervallen. Om op de hoogte te blijven van de activiteiten in uw omgeving, is de digitale e-mailservice dus een handig en uiteindelijk noodzakelijk hulpmiddel.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met mr. L. van Schie-Kooman (vanschie@ebhlegal.nl).

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heeft u vragen over dit onderwerp? We helpen u graag

Gepubliceerd op 6 Aug '19
Ruimtelijk bestuursrecht & Milieurecht Wanneer moet een particulier initiatief worden meegenomen in een bestemmingsplanherziening? Door mr. L. van Schie-Kooman

In een bestemmingsplan worden ontwikkelingen van de afgelopen periode vastgelegd en gewenste toekoms...

Ruimtelijk bestuursrecht & Milieurecht Digitale bekendmakingen: mis ze niet! Door mr. L. van Schie-Kooman

  In het omgevingsrecht is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de bekendmaking van de...

Ruimtelijk bestuursrecht & Milieurecht Uitleg van een bestemmingsplan Door mr. L. van Schie-Kooman

Wie wil weten wat er op een perceel is toegestaan, dient daarvoor het bestemmingsplan te raadplegen....

Neem contact op