EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Strafrecht

Omzetting taakstraf en de meest gestelde vragen

Omzetting taakstraf en de meest gestelde vragen

 

1. Wat betekent het als mijn taakstraf wordt omgezet in vervangende hechtenis?

Als je door de rechter bent veroordeeld en je hebt een taakstraf opgelegd gekregen wordt ook vervangende hechtenis opgelegd, voor het geval dat je de taakstraf niet of niet goed uitvoert. Als de tenuitvoerlegging van de vervangende hechtenis wordt toegewezen betekent dit dat je naar de gevangenis moet om de vervangende hechtenis uit te zitten. Het aantal dagen vervangende hechtenis is de helft van het aantal uren werkstraf dat is opgelegd. Als er bijvoorbeeld een taakstraf is opgelegd van 30 uur, dan bedraagt de vervangende hechtenis 15 dagen.

2. Wanneer wordt mijn taakstraf omgezet in vervangende hechtenis?

De taakstraf kan worden omgezet in vervangende hechtenis als je de taakstraf helemaal niet hebt verricht of als je de taakstraf niet naar behoren hebt verricht. Bijvoorbeeld als je niet verschijnt op afspraken met de reclassering en de reclassering niet met je in contact kan komen, je onvoldoende inzet toont of als je werk weigert nadat je al een waarschuwing hebt gekregen. De taakstraf kan ook worden omgezet in vervangende hechtenis als je niet meewerkt aan de vaststelling van je identiteit.

3. Hoe weet ik of mijn taakstraf wordt omgezet?

Als de officier van justitie toestemming geeft om de taakstraf om te zetten in vervangende hechtenis krijg je een brief toegestuurd met het onderwerp ‘kennisgeving omzetting’. In deze brief staat waarom de taakstraf wordt omgezet in vervangende hechtenis. In deze brief staat ook opgenomen hoeveel uren van de taakstraf is verricht, het resterende aantal uren van de taakstraf en het aantal dagen vervangende hechtenis dat moet worden uitgezeten.

4. Binnen welke termijn kan de taakstraf worden omgezet in vervangende hechtenis?

De officier van justitie kan een taakstraf die is opgelegd door de rechter omzetten in vervangende hechtenis tot drie maanden na afloop van de termijn waarbinnen de taakstraf moet zijn verricht. Voor een volwassene geldt dat een taakstraf moet worden verricht binnen 18 maanden nadat de uitspraak van de rechter onherroepelijk is geworden. De officier van justitie moet dus binnen 21 maanden nadat de uitspraak van de rechter onherroepelijk is geworden de taakstraf omzetten in vervangende hechtenis.

5. Kan ik iets doen tegen de omzetting van de taakstraf?

Een gespecialiseerd strafrechtadvocaat kan een bezwaarschrift voor je opstellen en indienen bij de rechtbank en weet welke punten belangrijk zijn om in het bezwaarschrift op te nemen. Het bezwaarschrift moet binnen 14 dagen nadat de kennisgeving omzetting aan je is betekend worden ingediend bij de rechtbank die in eerste aanleg heeft geoordeeld over het strafbare feit.

Let op!

Belangrijk om te weten is dat je vanaf de datum van de kennisgeving omzetting ieder moment kan worden aangehouden om de vervangende hechtenis uit te zitten. Het indienen van een bezwaarschrift bij de rechtbank heeft geen ‘opschortende werking’, het zorgt er dus niet voor dat je niet wordt aangehouden, dit kan nog steeds.

Als strafrechtadvocaat kunnen wij wel een verzoek indienen om de vervangende hechtenis op te schorten totdat de rechter een beslissing heeft genomen op het bezwaarschrift. Als dit verzoek wordt toegewezen betekent dit dat je in ieder geval niet naar de gevangenis hoeft totdat de rechter een beslissing heeft genomen op het bezwaarschrift.

6. Wat gebeurt er als ik al ben aangehouden om de vervangende hechtenis uit te zitten?

Het kan voorkomen dat je al vastzit op het moment dat het bezwaarschrift wordt ingediend. Bijvoorbeeld omdat je nooit de ‘kennisgeving omzetting’ hebt ontvangen en ineens wordt aangehouden om de vervangende hechtenis uit te zitten. In dat geval is het nog steeds belangrijk om direct contact op te nemen met een strafrechtadvocaat die je in deze procedure kan bijstaan en een bezwaarschrift voor je kan indienen. Op het moment dat je vastzit is het nog niet te laat om een bezwaarschrift in te dienen tegen de omzetting van de taakstraf in vervangende hechtenis. Ook in dat geval kunnen wij verzoeken om de vervangende hechtenis op te schorten. Als het verzoek om de vervangende hechtenis op te schorten wordt toegewezen, betekent dit dat je onmiddellijk in vrijheid wordt gesteld.

7. Wat gebeurt er nadat het bezwaarschrift is ingediend?

Nadat het bezwaarschrift is ingediend bij de rechtbank wordt er een zitting gepland waarop het bezwaarschrift door de rechter wordt behandeld. Tijdens deze zitting kunnen wij je als advocaat bijstaan en verzoeken wij de rechter -onder verwijzing naar de van belang zijnde omstandigheden in jouw geval- het bezwaarschrift gegrond te verklaren.

De rechter beslist of je nog een kans krijgt om de taakstraf uit te voeren of dat je alsnog de vervangende hechtenis moet uitzitten.

Heb je een brief ontvangen dat jouw taakstraf wordt omgezet in vervangende hechtenis of word je aangehouden omdat de taakstraf wordt omgezet in vervangende hechtenis? Neem dan direct contact op met een van onze strafrechtadvocaten.

 

 

Heb je vragen op het gebied van strafrecht? We helpen je graag!

Gepubliceerd op 14 Dec '23
Strafrecht De omstreden Mr. Big-methode in het strafrecht Door mr. C.D.K. Hansen

  In februari heeft het Gerechtshof in Den Haag Wim S. vrijgesproken van de moord op zijn pa...

Strafrecht Omzetting taakstraf en de meest gestelde vragen Door mr. C.D.K. Hansen

  1. Wat betekent het als mijn taakstraf wordt omgezet in vervangende hechtenis? Als je d...

Strafrecht Wat houdt een piketdienst in? Door mr. C.D.K. Hansen

  Het is 07.00 uur in de ochtend als ik het geluidje van mijn mail op mijn telefoon hoor afg...

Neem contact op