EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

De voorlopige voorzieningen procedure

De voorlopige voorzieningen procedure

De voorlopige voorzieningen procedure

In een echtscheidingsprocedure kan men – naast de echtscheiding – ook verzoeken om nevenvoorzieningen vast te leggen. Hierbij kun je denken aan het bepalen van een partner- en kinderalimentatie, het toewijzen van het voorgezet gebruik van de echtelijke woning, de vaststelling van de verdeling van de huwelijksgemeenschap of de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden en de vaststelling van een zorgregeling. Een echtscheidingsprocedure duurt echter lang, soms wel 9 maanden tot een jaar. In sommige gevallen is het daarom wenselijk dat er al eerder – voor tijdens de
echtscheidingsprocedure – tijdelijke beslissingen door de rechtbank worden genomen. In zo’n geval kun je de rechtbank dan ook vragen om voorlopige voorzieningen te treffen. Hoe zo’n procedure precies in zijn werk gaat en om welke voorzieningen je kunt verzoeken zal in deze blog worden toegelicht.

De voorlopige voorzieningen

Een voorlopige voorzieningen procedure is een snelle(re) procedure voor spoedeisende gevallen. In zo’n procedure kan slechts een beperkt aantal voorzieningen worden verzocht, namelijk:

  • het voorlopig uitsluitend gebruik van de echtelijke woning;
  • een bevel dat door de ene echtgenoot aan de andere echtgenoot de goederen strekkend tot diens dagelijks gebruik en de goederen strekkend tot het dagelijks gebruik van de kinderen beschikbaar moeten worden gesteld;
  • de voorlopige toevertrouwing van de kinderen aan een van de echtgenoten;
  • een voorlopige kinder- en partneralimentatie;
  • een voorlopige zorg- of omgangsregeling;
  • een voorlopige informatie- en consultatieregeling.

De procedure

Een voorlopige voorzieningen procedure kan worden gestart wanneer de echtscheidingsprocedure al loopt, maar ook voordat een echtscheidingsverzoek is ingediend. In dit laatste geval moet de echtscheidingsprocedure wel binnen 4 weken nadat de beschikking in voorlopige voorzieningen in gewezen worden gestart, anders komen de voorlopige voorzieningen te vervallen. Evenals het verzoek tot echtscheiding, dienen voorlopige voorzieningen door een advocaat bij verzoekschrift te worden verzocht.

Zodra het verzoekschrift tot voorlopige voorzieningen is ingediend, zal de rechtbank een mondelinge behandeling (zitting) inplannen. Deze mondelinge behandeling dient volgens de wet uiterlijk binnen 3 weken na het indienen van het verzoekschrift plaats te vinden.

De andere echtgenoot kan voorafgaand aan de mondelinge behandeling een verweerschrift
– met daarin eventueel eigen (tegen)verzoeken – bij de rechtbank indienen of tijdens de mondelinge behandeling mondeling verweer voeren.

Na afloop van de mondelinge behandeling maakt de rechtbank kenbaar binnen welke termijn zij uitspraak zullen doen. Deze termijn bedraagt doorgaans 2 weken. De uitspraak wordt per post aan de advocaat toegestuurd. De uitspraak geldt over het algemeen totdat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Nadien geldt de echtscheidingsbeschikking.

Tegen een beschikking tot voorlopige voorzieningen kan geen hoger beroep worden ingesteld.

Een verzoek om voorlopige voorzieningen is dus een goede optie als het niet lukt om onderling afspraken te maken over voornoemde onderwerpen.

Heb je een vraag over deze blog of een ander familierechtelijk onderwerp? Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek (info@ebhlegal.nl). Wij staan graag voor je klaar!

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Oorspronkelijke auteur: mr. M.N.C. Zuiderwijk

Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag!

Gepubliceerd op 20 Feb '20
Familierecht Alimentatie aanpassen, hoe doe ik dat? Door mr. P. Vellekoop

Als de rechter uitspraak heeft gedaan over wat u aan alimentatie moet betalen, kunt u wijziging van...

Familierecht Erkenning kind, de vervangende toestemming Door mr. P. Vellekoop

Wanneer u als vader of duo-moeder wil dat formeel een familierechtelijke (juridische) band tussen u...

Familierecht Partneralimentatie uit de praktijk: Dankzij WhatsApp- berichten en tatoeage geen partneralimentatie Door mr. P. Vellekoop

De man en de vrouw zijn ruim 11 jaar met elkaar getrouwd als eind 2015 de echtscheiding tussen hen b...

Neem contact op