EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

(Niet uitgevoerd) periodiek verrekenbeding

(Niet uitgevoerd) periodiek verrekenbeding

Weer een jaar voorbij. Na het eten van oliebollen en het drinken van champagne zouden echtgenoten met een periodiek verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden eigenlijk de financiële balans met elkaar moeten opmaken. Is er in het afgelopen jaar inkomen overgespaard en valt er onderling iets te verrekenen?

Wat is een periodiek verrekenbeding?

In een groot deel van de huwelijkse voorwaarden is een periodiek verrekenbeding opgenomen. Op basis van dit beding dienen de echtgenoten de inkomsten die in het verstreken kalenderjaar zijn gespaard – dus niet ten behoeve van bijvoorbeeld de huishouding zijn uitgegeven – met elkaar te verrekenen, veelal 50/50. Dit zorgt ervoor dat een vermogensopbouw tijdens het huwelijk wordt verdeeld.

Wat is de consequentie als de verrekenverplichting niet is uitgevoerd?

In veruit de meeste gevallen wordt tijdens het huwelijk geen uitvoering gegeven aan het periodiek verrekenbeding. De huwelijkse voorwaarden belanden na het ja-woord in een ordner of kluis en worden daar vaak niet meer uitgehaald.

In dat geval wordt er bij het einde van de huwelijk vanuit gegaan dat het alsdan aanwezige vermogen is gevormd uit hetgeen verrekend had moeten worden. De wet gaat er in feite van uit dat het periodiek verrekenbeding zich oplost in een finaal verrekenbeding op grond waarvan het gehele vermogen verrekend moet worden. Dat kan bij een echtscheiding tot (onaangename) verrassingen leiden.

Als één van de echtgenoten zich op het standpunt stelt dat bijvoorbeeld het saldo op een bankrekening niet verrekend moet worden omdat hij of zij dit saldo al bij aanvang van het huwelijk had of tijdens het huwelijk als schenking heeft gekregen, dan ligt de bewijslast bij deze echtgenoot.

Om problemen en discussies bij het einde van het huwelijk te voorkomen, is het van belang óf jaarlijks met elkaar te verrekenen of vast te stellen wie wat van de ander te vorderen heeft óf in ieder geval een goede administratie bij te houden waaruit blijkt welke schenkingen bijvoorbeeld tijdens het huwelijk zijn ontvangen zodat daarmee rekening gehouden kan worden in de verrekening. Als e.e.a. niet goed wordt bijgehouden, kan dit een bewijsprobleem opleveren en grote consequenties hebben.

De inhoud van dit blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Indien u vragen heeft of advies wenst, kunt u contact opnemen met mr. P. Vellekoop.

 

 

Gepubliceerd op 3 Mar '17
Familierecht Ouderschapsplan Door mr. P. Vellekoop

Sinds 1 april 2009 is het voor ouders met minderjarige kinderen verplicht om in geval van een echtsc...

Familierecht Onderhoudsplicht kinderen, wanneer eindigt deze? Door mr. P. Vellekoop

In mijn dagelijkse praktijk krijg ik regelmatig de vraag tot welke leeftijd een bijdrage voor de kin...

Familierecht Ouderlijk gezag na scheiding Door mr. P. Vellekoop

  Ik ben gescheiden en ik heb nauwelijks tot geen contact met de andere ouder van mijn kind,...

Neem contact op