EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Achternaam tijdens het huwelijk en na scheiding

Wat zijn de mogelijkheden?
Achternaam tijdens het huwelijk en na scheiding

 

In de wet is bepaald welke geslachtsnaam (=achternaam) je kan kiezen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap en of je de achternaam van je ex-partner na de scheiding mag blijven gebruiken. In deze blog worden de verschillende mogelijkheden op een rijtje gezet.

Tijdens het huwelijk / geregistreerd partnerschap

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, kan je kiezen welke achternaam je voortaan wilt gebruiken. Beide echtgenoten hebben de volgende keuzes:

  • de eigen achternaam;

  • de achternaam van de partner;

  • de achternaam van de partner aan de eigen achternaam vooraf laten gaan;

  • de achternaam van de partner achter de eigen achternaam laten volgen.

De bevoegdheid om de achternaam van de partner te gebruiken bestond eerst alleen voor vrouwen, maar sinds 1 januari 1998 is dit ook voor mannen mogelijk. Ook is het sinds die datum niet alleen in geval van een huwelijk, maar ook voor het geregistreerd partnerschap mogelijk de achternaam van de partner te gebruiken. Overigens hoeft de echtgenoot geen toestemming aan de ander te geven om zijn of haar naam te gaan gebruiken.

Na de scheiding

Na een echtscheiding of de ontbinding van het geregistreerd partnerschap mag je in beginsel de naam van je ex-partner blijven gebruiken.

Als degene die de naam van een ander voert één of meer (nog in leven zijnde) kinderen heeft die tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn geboren, blijft de bevoegdheid bestaan om de naam van de ex te blijven voeren en kan die bevoegdheid niet worden ontnomen. De reden hiervan is dat de ex-partner dezelfde naam moet kunnen blijven gebruiken als die van zijn of haar kinderen.

Als er geen kinderen zijn, kan de ex-partner als hij of zij het er niet mee een is dat zijn/haar ex zijn/haar naam wil blijven voeren, een verzoek bij de rechtbank indienen en aan de rechter vragen om de ex-partner de bevoegdheid tot het voeren van zijn/haar geslachtsnaam te ontnemen. De rechtbank kan dit verzoek toewijzen als er gegronde redenen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan misdragingen van de ex-partner. Het is in zo’n procedure aan de rechter om de belangen van beide partijen af te wegen en een beslissing te nemen.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? We helpen je graag!

Gepubliceerd op 8 Apr '21
Familierecht Alimentatie aanpassen, hoe doe ik dat? Door mr. P. Vellekoop

Als de rechter uitspraak heeft gedaan over wat u aan alimentatie moet betalen, kunt u wijziging van...

Familierecht Geschillen over de uitoefening van het ouderlijk gezag Door mr. P. Vellekoop

Na een scheiding houden de ouders samen het gezag over de minderjarige kinderen. Dit geldt ook voor...

Familierecht Met je kind op vakantie in coronatijd Door mr. P. Vellekoop

  Of er nu sprake is van een pandemie of niet, in het geval van gezamenlijk gezag is de toes...

Neem contact op