EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Erfrecht

Wat als u een legaat krijgt of misschien zelf wilt geven?

Wat als u een legaat krijgt of misschien zelf wilt geven?

 

Er zijn diverse mogelijkheden om uw vermogen bij overlijden door te geven. In uw testament kunt u iemand benoemen als erfgenaam, wat hen recht geeft op (een deel van) uw erfenis. Als u echter een kleinkind, neef of goede vriend iets specifieks wilt nalaten, zonder hen tot erfgenaam te benoemen, kunt u in uw testament een ‘legaat’ opnemen.

Wat is een legaat?

Een legaat is volgens artikel 4:117 BW een uiterste wilsbeschikking waarin de erflater aan één of meer personen een schenking toekent. Wie een legaat ontvangt, is legataris. Enkele voorbeelden van roerende en onroerende goederen die gelegateerd kunnen worden zijn: een klassieke auto, schilderij, sieraad, verzameling boeken en een huis. Een legaat kan ook bestaan uit een geldbedrag.

Bij het legaat kan de erflater bepalen dat een legataris een tegenprestatie moet doen. De tegenprestatie kan bestaan uit een betaling, maar ook het onderhouden van een tuin of het verzorgen van een hond. In de zomer van 2023 deed het gerechtshof van Arnhem nog uitspraak in een zaak waarin erflater een geldbedrag van € 50.000 had gelegateerd, onder de voorwaarde dat hij de zorg voor de twee rottweilers van erflater op zich nam. De legataris kon de zorg niet zelf op zich nemen, maar heeft een heel goed tehuis voor de honden geregeld en betaalde ook voor de lasten en verzorging. De erfgenaam van erflater vond dit reden om het legaat niet uit te keren en ging naar de rechter. Deze oordeelde dat uit de bewoordingen van het legaat niet bleek, dat erflater de verplichting had opgelegd dat de legataris zélf de honden moest verzorgen en daarom ontving hij alsnog het legaat.

Kortom, het legaat geeft u de mogelijkheid om specifieke bezittingen door te geven. U kunt precies bepalen wie wat krijgt en onder welke voorwaarden. Wilt u meer weten of heeft u vragen over deze blog neem dan contact op met EBH Legal Advocaten.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag

Gepubliceerd op 8 Dec '23
Erfrecht Erfenis goed geregeld Door mr. L.E.M. de Vries-Blom

  ‘Vrij wil ik leven en ook sterven, niemand beroven en van niemand erven’ Deze...

Erfrecht Ouderenmishandeling Door mr. L.E.M. de Vries-Blom

  Wist u dat minstens één op de 20 ouderen boven de 65 jaar herhaaldelijk word...

Erfrecht Erfenis en boedelbeschrijving Door mr. L.E.M. de Vries-Blom

Voor veel mensen die voor het eerst geconfronteerd worden met het overlijden van een familielid, doe...

Neem contact op