EBH Legal
Advocaatscore: 9,2
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Erfrecht

Kan ik mijn kinderen onterven?

Kan ik mijn kinderen onterven?

 

Mijnheer X heeft twee zonen waar hij, na zijn scheiding geen contact meer mee heeft. Dit tot zijn grote verdriet, maar uiteindelijk legt hij zich erbij neer. Hij wil niks meer met ze te maken hebben en begint een nieuw leven. Hij besluit een testament te maken en zijn zonen te onterven. Als zij geen contact meer met hem willen, dan hoeven ze ook niet in zijn erfenis te delen.

Na enkele jaren vindt X een lieve vriendin en daar wordt hij gelukkig mee. Ook de kinderen van die vriendin zijn alleraardigst voor hem en ze leven lang en gelukkig. X vergeet in de loop der tijd zijn eigen kinderen en denkt er ook niet meer over na. Dat had hij beter wel kunnen doen, want op een gegeven moment komt X te overlijden en de vriendin denkt dat ze verzorgd achter blijft. Niets is echter minder waar, want de gehele nalatenschap van X gaat naar de kinderen van zijn zonen. X had namelijk vergeten ook de afstammelingen van zijn zonen te onterven. Vriendin heeft het nakijken.

Los van het feit of onterven van je kinderen een maatregel is die ondergetekende u zou adviseren, is het van wezenlijk belang om een goed testament te (laten) maken waarin al uw wensen staan opgenomen. U kunt bij testament iedereen onterven: uw echtgenoot, geregistreerd partner, uw broers, zusters, ooms, tantes en ook uw kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Echter, bij wet is bepaald dat uw afstammelingen recht houden op hun legitieme portie, hetgeen de helft bedraagt van het wettelijk erfdeel, dat ze zouden krijgen als ze niet waren onterfd.

Met het maken van een goed testament bent u niet klaar; het is verstandig dit testament iedere vijf jaar opnieuw te bekijken. Uw situatie kan veranderd zijn (zie mijnheer X), maar ook kunnen de mensen om u heen wellicht al overleden zijn, waardoor bijvoorbeeld een door u aangewezen executeur is weggevallen.

Heeft u hulp nodig of wilt u meer informatie over uw eigen testament, erfenis of bent u erfgenaam en heeft u advies nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de erfrechtspecialisten van EBH Legal via info@ebhlegal.nl.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heeft u vragen met betrekking tot erfrecht? We helpen u graag!

Gepubliceerd op 8 Aug '19
Erfrecht Belangrijke aandachtspunten op het gebied van erfrecht Door mr. L.E.M. de Vries-Blom

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de mensen geen idee heeft van wat er allemaal op je af ka...

Erfrecht Ouderenmishandeling Door mr. L.E.M. de Vries-Blom

  Wist u dat minstens één op de 20 ouderen boven de 65 jaar herhaaldelijk word...

Erfrecht Miljoenen-erfenis opgegaan aan procedures Door mr. L.E.M. de Vries-Blom

Mijnheer X is een rijke ongehuwde zakenman en rond zijn 50ste had hij genoeg gewerkt, dus besloot hi...

Neem contact op