EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Wat is co-ouderschap?

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een verdeling van de zorg voor kinderen na een scheiding, waarbij beide ouders ongeveer evenveel tijd voor hun kinderen zorgen. Sommige ouders organiseren het zo dat hun kinderen om de week een hele week bij ieder van hen zijn. Ook kan de week verdeeld worden, bijvoorbeeld maandag en dinsdag bij de ene ouder, woensdag en donderdag bij de andere ouder en om en om de vrijdag en het weekend bij ieder van de ouders. Andere verdelingen zijn natuurlijk ook mogelijk.

Sinds maart 2009 gaat de wet uit van gelijkwaardig ouderschap. Sinds die wetswijziging is bij veel ouders het idee ontstaan dat dit een 50/50-verdeling van de zorgtaken betekent. Dat is niet automatisch het geval, de achtergrond van de wettelijke bepaling is dat kinderen recht hebben om op een gelijkwaardige manier door hun beide ouders te worden opgevoed. Dat hoeft niet met zich mee te brengen dat zij een gelijke hoeveelheid tijd bij ieder van de ouders doorbrengen, maar betekent dat beide ouders ieder op hun eigen manier en binnen hun eigen (praktische) mogelijkheden invloed hebben op de opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen.

Co-ouderschap is dus geen wettelijk recht of een verplichting, het begrip is in de praktijk ontstaan. Het komt wel steeds vaker voor dat de rechter een vorm van co-ouderschap of in ieder geval een uitgebreide zorgregeling vaststelt, ook als de ouders het onderling niet eens zijn over de beste verdeling van de zorgtaken of zelfs als de communicatie tussen de ouders te wensen overlaat. De “standaard” weekendregeling (om de week een weekend bij de ouder bij wie de kinderen niet wonen) is al lang niet meer standaard.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de familierechtspecialisten van EBH Legal.

Gepubliceerd op 30 May '18
Familierecht Wat kan ik verwachten als ik voor mijn scheiding naar de rechter moet? Door mr. M.M. van Wijk

  Op de mediation pagina van onze website staan de voordelen van mediation omschreven. Niet...

Familierecht Kinderalimentatie: hoe zit het ook alweer? Door mr. M.M. van Wijk

Iedereen kent de term kinderalimentatie, maar wat is het nou eigenlijk precies? En waarom wordt de l...

Erfrecht De erfenis uit het buitenland Door mr. M.M. van Wijk

  Onze samenleving wordt steeds internationaler. Mensen met verschillende nationaliteiten tr...

Neem contact op