EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Strafrecht

Trekt u straks ook zo’n zwarte jurk aan?

Trekt u straks ook zo’n zwarte jurk aan?

Het is vandaag een tropische dag en de cliënt die vandaag moet voorkomen, bevindt zich in voorlopige hechtenis. Vanuit het cellencomplex in het gerechtsgebouw wordt hij straks de zittingszaal binnengebracht. In de wachtruimte zit ik te wachten totdat de bode de naam van cliënt roept, waarna ik hem in de zaal zal treffen.

Nu ik zonder cliënt op de gang zit te wachten en de bode heeft aangegeven dat het nog wel even kan duren voordat we gaan beginnen, is het een mooi moment om een blogje te maken over mijn “zwarte jurk“ die vaak wat vragen oproept.

Die zwarte jurk heet een toga en het witte slabbetje - zoals mensen dat nog wel eens noemen - dat is een bef. De toga wordt over de kleding op rechtszittingen gedragen en dient er voor om onderscheid in kleding, religieuze tekens en afkomst te voorkomen. De toga is zwart en staat symbool voor de afwijzing van ijdelheid, de bef is wit en symboliseert neutraliteit.

De patronen, volgens welke de toga’s gemaakt moeten worden, zijn in Nederland zeer gedetailleerd omschreven en afgebeeld in het Koninklijk Besluit van 22 december 1997, het Kostuum- en titulatuurbesluit rechterlijke organisatie.

Artikel 3 van dit besluit geeft een gedetailleerde omschrijving van de toga:

 

"De toga is een lange wijde mantel met een staande kraag ter hoogte van ongeveer 4 cm, welke kraag aan de voorzijde in het midden een opening heeft van 8 cm. De toga is geheel gemaakt van zwarte stof, neerhangende tot ongeveer 10 cm boven de grond, in het midden van de achterzijde onder de kraag, evenals zijwaarts aan de bovenkant van de wijde mouwen, geplooid ingenomen, met aan de onderkant der mouwen omslagen ter breedte van ongeveer 20 cm en aan de voorzijde in het midden van boven tot onder om de 5 cm voorzien van een niet glimmende kleine zwarte knoop, een en ander in overeenstemming met de bij dit Reglement gevoegde afbeeldingen.

 

De toga wordt gesloten gedragen. Aan de onderkant der mouwen behoort een voorziening getroffen, welke het terugvallen der mouwen verhindert.”

 

De toga van een advocaat is gelijk aan de toga van o.a. de rechter, de officier van justitie en de griffier, met dien verstande dat de toga van een advocaat is gemaakt van dof grein of van een hierop gelijkende stof zonder banen met aan de mouwen omslagen van deze stof.

Oorspronkelijk hoorde bij de advocatentoga ook een baret. Tegenwoordig is het dragen van een baret ongebruikelijk, maar het mag nog steeds.

Ik haal mijn handen door mijn haar en bedenk me dat ik wel eens een betere hairday heb gehad, en dat een baret op dit moment wel goed van pas zou komen. Voordat ik daar verder mijn gedachtes over kan laten gaan, hoor ik de bode de naam van cliënt roepen en loop ik de zittingszaal in. Tussen de 5 personen in toga (officier van justitie, 3 rechters en de griffier) en nog eens twee agenten in uniform, staat cliënt in een roodgekleurde trui enthousiast naar me te zwaaien. Als ik op hem afloop en hem een hand geef, zegt hij “Is het niet veel te warm voor die zwarte jurk? ”

Die zwarte jurk leidt dit keer weer mooi de aandacht af van mijn bad hairday …

De inhoud van dit blog is algemeen van aard. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Gepubliceerd op 21 Jul '17
Strafrecht Een verklaring afleggen in Coronatijd Door mr. N. Stolk

  Aangehouden door politie Een cliënt is vannacht door de politie van zijn bed geli...

Strafrecht Dagvaarding ontvangen? Wat nu? Door mr. N. Stolk

Als je een dagvaarding van de officier van justitie hebt ontvangen, neem dan direct contact op met e...

Strafrecht Het laatste woord… Door mr. N. Stolk

Tijdens een zitting heeft de verdachte het recht om als laatste te spreken; de verdachte heeft op zi...

Neem contact op