EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Strafrecht

Lokmiddelen en uitlokking door politie

Lokmiddelen en uitlokking door politie

lokfiets

Een aantal jaar geleden is de “lokfiets” bedacht. Een lokfiets is voorzien van GPS en wordt door de politie neergezet op een plaats waar veel fietsen worden gestolen. De politie kan via GPS nagaan welke route de lokfiets aflegt, maar de inzet van de lokfiets is natuurlijk vooral bedoeld om fietsendieven af te schrikken en het aantal fietsendiefstallen terug te dringen. De lokfiets is succesvol gebleken en dat heeft ervoor gezorgd dat de politie sindsdien gebruik maakt van lokmiddelen in alle soorten en maten.

lokauto

Zo kennen we de auto waarin waardevolle spullen in het zicht worden gelegd, waarbij tegelijkertijd camera’s vanuit de auto alles registreren wat er zich in en om de auto afspeelt, de zogenaamde “lokauto”. Bij een “lokwoning” wordt een huis dat tijdelijk leegstaat aangekleed met bijvoorbeeld een duur plasma televisiescherm met de bedoeling de inbreker op heterdaad te betrappen.

personen als lokmiddel

Ook worden “lokhomo’s” ingezet om de agressiviteit tegen homo’s tegen te gaan en gaan “lokprostituees” de straat op om de overlast van hoerenlopers terug te dringen. “Loktieners” worden de winkel ingestuurd om te bezien of er alcohol aan hen wordt verkocht.

lokzak

Men moet ook bedacht zijn op het bestaan van een “lokzak”. Dit is een vuilniszak die de politie vroegtijdig op straat zet, en zodra andere mensen er hun eigen afval bijzetten, dan ontvangen zij een boete voor het vroegtijdig op straat zetten van afval. Ook “lokoma” is van de partij; Een undercover-agente met handtas gaat compleet met rollater de straat op om tasjesdieven te ontmaskeren. Als kunstenaar moet men bovendien bedacht zijn op “lokgraffiti”; De politie zet namelijk deze graffiti over een bestaande graffiti, in de hoop  dat de originele kunstenaar terugkomt en dan meteen een boete in ontvangst kan nemen.

Waar ligt de grens tussen lokken en uitlokken?

In verschillende gemeenten in Nederland maakt de politie gebruik van diverse “lokkertjes”. De vraag is alleen waar de grens tussen lokken en uitlokken precies ligt. De grens is moeilijk te bepalen, maar uit de rechtspraak volgt in ieder geval dat de politie in ieder geval personen niet mag aanzetten om handelingen te gaan verrichten die zij helemaal niet van plan waren.

Alle door de politie ingezette “lokkertjes” moeten voldoen aan strenge eisen om geen “uitlokkertjes” te worden.

Bent u verdachte in een zaak waarin er gebruik is gemaakt van een lokmiddel, neem dan gerust contact met ons op om u in deze zaak als advocaat bij te staan.

 

 

Heeft u te maken gehad met uitlokking en bent u het hier niet mee eens?

Gepubliceerd op 12 Dec '23
Strafrecht Verdachte in een verkeerszaak Door mr. N. Stolk

De laatste tijd hoor en zie ik in de zittingszalen van de rechtbank regelmatig de gevolgen van een v...

Strafrecht Zomaar een dag... of toch niet... Door mr. N. Stolk

10 jaar geleden meldde zich bij mij een man met een dagvaarding. Ik weet nog goed hoe deze kennis...

Strafrecht Zomaar een bezoek aan het politiebureau Door mr. N. Stolk

Niet de wekker, maar een telefoontje van de piketcentrale maakt me deze ochtend wakker. Er is op dez...

Neem contact op