EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Ik ga scheiden, wat nu?

Ik ga scheiden, wat nu?

Als u de beslissing heeft genomen om te gaan scheiden, of uw partner heeft die beslissing genomen, komt er veel op u af. Waarschijnlijk heeft u veel vragen, zoals:

Wat is na de scheiding mijn financiële ruimte?

Kan ik in het huis blijven wonen?

Hoe vaak zal ik mijn kinderen zien?

Hoeveel alimentatie moet ik betalen?

Een scheiding brengt onzekerheid met zich mee en vaak ook angst voor de toekomst. Het is fijn als iemand u helpt om de zaken helder te krijgen, ook omdat een scheiding een emotioneel proces is en het moeilijk is om dan door de bomen het bos te zien.

Omdat iedere situatie anders is, kan ik u in dit artikel voor uw situatie geen precieze antwoorden op deze en andere vragen, die u ongetwijfeld heeft, geven. Als een scheiding onvermijdelijk is, zoekt u dan eerst een deskundige en in echtscheidingen gespecialiseerde advocaat of mediator om u of u en uw partner samen te adviseren. Een gespecialiseerde advocaat weet welke informatie nodig is en kan u op basis daarvan een op uw eigen situatie toegespitst advies geven over de te nemen stappen.

Het is voor een goed advies van belang om een compleet overzicht te hebben van uw situatie. Allereerst is het natuurlijk van belang hoe u bent getrouwd; in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Als u huwelijkse voorwaarden heeft: wat staat daar in? Wat zijn de inkomsten van beide echtgenoten en zijn zij in staat meer te verdienen? Wat is de stand van de bezittingen en de schulden? Als het antwoord op deze vragen in kaart is gebracht, kan uw advocaat u al veel helderheid verschaffen over waar u aan toe bent. Klik hier voor een lijst van zaken die relevant kunnen zijn bij uw scheiding.

Ook kan uw advocaat u, indien van toepassing, helpen bij het maken van afspraken over uw minderjarige kinderen. Ouders die gaan scheiden zijn verplicht een ouderschapsplan te maken, waarin zij de over de kinderen gemaakte afspraken vastleggen. Volgens de wet moet het ouderschapsplan minimaal een regeling bevatten voor de hoofdverblijfplaats van de kinderen, het ouderlijk gezag, op welke wijze ouders elkaar informeren en raadplegen over de kinderen, de verdeling van de zorg voor de kinderen en hoe de ouders de kosten van opvoeding en verzorging verdelen. Klik hier voor het model ouderschapsplan van de vFAS. Met name bij de financiële regeling is de hulp van een deskundige advocaat onontbeerlijk.

Mijn collega Paulette Vellekoop en ikzelf zijn als familierechtadvocaat en mediator aangesloten bij de vFAS (Vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators). Wij kunnen u deskundig, doortastend en respectvol begeleiden in uw scheidingsproces. Klik hier om direct contact met ons op te nemen voor een vrijblijvende kennismaking.

De inhoud van dit blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Gepubliceerd op 23 Aug '17
Familierecht Erkenning, gezag en voogdij Door mr. M.M. van Wijk

Erkenning, gezag en voogdij. Het komt regelmatig voor dat deze drie termen met elkaar worden verward...

Erfrecht De ouderlijke boedelverdeling Door mr. M.M. van Wijk

  In 2003 is het erfrecht in Nederland ingrijpend gewijzigd. Het nieuwe erfrecht ging direct...

Familierecht Kinderalimentatie nooit meer wijzigen? Door mr. M.M. van Wijk

  In een eerdere blog heeft mijn collega Paulette Vellekoop geschreven over contractuele afs...

Neem contact op