EBH Legal
Advocaatscore: 9.6
24/7 Persoonlijk bereikbaar
Specialisaties in alle rechtsgebieden
Familierecht

Achternaam tijdens het huwelijk en na scheiding

Wat zijn de mogelijkheden?
Achternaam tijdens het huwelijk en na scheiding

 

In de wet is bepaald welke geslachtsnaam (=achternaam) je kan kiezen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap en of je de achternaam van je ex-partner na de scheiding mag blijven gebruiken. In deze blog worden de verschillende mogelijkheden op een rijtje gezet.

Tijdens het huwelijk / geregistreerd partnerschap

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, kan je kiezen welke achternaam je voortaan wilt gebruiken. Beide echtgenoten hebben de volgende keuzes:

  • de eigen achternaam;

  • de achternaam van de partner;

  • de achternaam van de partner aan de eigen achternaam vooraf laten gaan;

  • de achternaam van de partner achter de eigen achternaam laten volgen.

De bevoegdheid om de achternaam van de partner te gebruiken bestond eerst alleen voor vrouwen, maar sinds 1 januari 1998 is dit ook voor mannen mogelijk. Ook is het sinds die datum niet alleen in geval van een huwelijk, maar ook voor het geregistreerd partnerschap mogelijk de achternaam van de partner te gebruiken. Overigens hoeft de echtgenoot geen toestemming aan de ander te geven om zijn of haar naam te gaan gebruiken.

Na de scheiding

Na een echtscheiding of de ontbinding van het geregistreerd partnerschap mag je in beginsel de naam van je ex-partner blijven gebruiken.

Als degene die de naam van een ander voert één of meer (nog in leven zijnde) kinderen heeft die tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn geboren, blijft de bevoegdheid bestaan om de naam van de ex te blijven voeren en kan die bevoegdheid niet worden ontnomen. De reden hiervan is dat de ex-partner dezelfde naam moet kunnen blijven gebruiken als die van zijn of haar kinderen.

Als er geen kinderen zijn, kan de ex-partner als hij of zij het er niet mee een is dat zijn/haar ex zijn/haar naam wil blijven voeren, een verzoek bij de rechtbank indienen en aan de rechter vragen om de ex-partner de bevoegdheid tot het voeren van zijn/haar geslachtsnaam te ontnemen. De rechtbank kan dit verzoek toewijzen als er gegronde redenen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan misdragingen van de ex-partner. Het is in zo’n procedure aan de rechter om de belangen van beide partijen af te wegen en een beslissing te nemen.

Deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? We helpen je graag!

Gepubliceerd op 8 Apr '21
Familierecht Verhuizing met kinderen na echtscheiding Door mr. P. Vellekoop

Is het een ouder toegestaan om na een echtscheiding met een minderjarig kind naar een andere woonpla...

Familierecht De voorlopige voorzieningen procedure Door mr. P. Vellekoop

De voorlopige voorzieningen procedure In een echtscheidingsprocedure kan men – naast de ec...

Familierecht Zonder toga op de rechtbank Door mr. P. Vellekoop

Vorige week was ik op de rechtbank in Den Haag. Ik had een oproep ontvangen om op een zitting te ver...

Neem contact op